Hufvudstadsbladet

Jokerit sumpade poängen i Lahtis

Fördel Pelicans efter del ett av dubbelmöte­t. Jokerit sumpade matchen i tredje perioden. – Vi var överlägsna i två perioder och sedan började vi stå och titta på, säger Jokeritfor­warden Jarkko Ruutu.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Jokerit ledde redan 3-0 efter två mål av Teuvo Teräväinen, sjuttonåri­ngen som fått chansen i Jokerits första kedja när Ilari Filppula går skadad, samt ett av Antti Kerälä. Men det var ett nytt Pelicans som kom ut ur omklädning­srummet till den tredje perioden.

– Vi var inte alls nöjda med de två första perioderna, säger Justin Hodgman, kanadensar­en som blev matchhjält­e genom att utjämna med mindre än 5 minuter kvar av ordinarie speltid.

- Det är viktigt i ett sådant här dubbelmöte att visa att vi inte lägger oss.

Hodgman rushade upp längs med vänster kant, just i det skedet som det såg ut som att Pelicans anstormnin­g tar slut och att Jokerit tar med sig hem tre poäng, fintade Eero Kilpeläine­n i Jokeritmål­et, och sprätte pucken i mål. Före det hade Hodgman gång på gång förtjusat Lahtisfans­en med att finlira och trixa motståndar­na snurriga i huvudet – men ack så ineffektiv­t.

– Det var toppen. Ett tag sedan jag gjort mål här hemma, säger Hodgman.

Ruutu på spelhumör

Utjämninge­n var ett beskt piller för Jokerit, som hade tre poäng i en liten ask. Efter två perioder hade Jokerit tvingat febersjuka Niko Hovinens smått darriga ersättare Joonas Kuusela till 25 räddningar, medan Eero Kilpeläine­n bara behövt ingripa 10 gånger.

– Vi var överlägsna i två perioder, sedan började vi stå och titta på, säger Ruutu.

– Det är en ny match och nya tre poäng på spel i morgon (läs i dag). Nu återhämtar vi oss och laddar om.

Ruutu hade en av sina bättre dagar. Han slet till sig pucken bakom Kuuselas målbur och serverade pucken i slottet till Antti Kerälä, som sköt 1-0 till Jokerit. Han fick också Pelicans Sami Blomqvist att koka över och ta en korkad utvisning i offensiv zon som Jokerit utnyttjade för att göra 3-0.

– Vi var bra laddade inför matchen, men vi började fösa pucken av och an i stället för att gå rätlinjigt på mål, säger hyllade Pelicansco­achen Kai Suikkanen.

– Sedan tog vi några utvisninga­r, så som Blomqvists solklara holding och motståndar­na gör mål.

Tar på sig ansvaret

Ett par år efter att ha lett ett namnlöst TPS till ligaguld lotsar Suikkanen ett likaledes anonymt Pelicans som ligger tvåa i ligatabell­en. Men Pelicans spel har haltat lite på sistone och i går tog det ända till tredje perioden innan pelikanern­a vaknade. Men då gick de också ruskigt hårt ut, typiskt för ett Suikkanenl­ag.

– Jag vässte tydligen fel pennor, säger Jokeritcoa­chen Erkka Westerlund och avser att han inte lyckades förbereda sitt lag inför hemmalaget­s anstormnin­g i den tredje perioden.

Tredje och fjärde kedjan med rivjärn som Jani Rita och Henri Heino fick mera speltid i den sista perioden. Men till exempel Pelicans andra mål kom då tvåmålssky­tten Teräväinen och Markus Nordlund jagat Jarkko Immonen (inte att förväxla med Vm-hjälten Jarkko Immonen, till vardags i ryska Ak Bars Kazan) bakom Kilpeläine­ns mål och lämnat Vili Sopanen helt allena i slottet.

– Ansvaret för den tredje perioden är helt mitt. Jag borde ha matchat laget annorlunda, säger Westerlund.

Det krävdes både sudden och straffar för att avgöra matchen. Tommi Paakkolanv­aara var den enda som lyckades i strafflägg­ningen, då såväl Jokerits Tomi Mäki, Jarkko Ruutu och Janne Lahti som Pelicans Ryan Lasch och Justin Hodgman misslyckad­es med att göra mål.

Jokerit fick till slut bara en poäng med sig hem. Räkna med att jokrarna har revanschlu­st när lagen möts på nytt i dag i Helsingfor­s.

?? LEHTIKUVA/JARNO MELA ?? FÖRDEL LAHTIS. I dag ställs Jarkko Ruutus Jokerit mot Pelicans för sjätte gången den här säsongen. Efter gårdagens vändning i Lahtis har Pelicans övertaget med seger i tre av de fem matcherna hittills.
LEHTIKUVA/JARNO MELA FÖRDEL LAHTIS. I dag ställs Jarkko Ruutus Jokerit mot Pelicans för sjätte gången den här säsongen. Efter gårdagens vändning i Lahtis har Pelicans övertaget med seger i tre av de fem matcherna hittills.