Hufvudstadsbladet

”Ingen är oskyldig till krisen”

Lågkonjunk­turer av den här storleken går inte att förutspå, hävdar politiker och bankfolk. Det går Peter Nyberg inte med på. Kriser kan undvikas om inte alla blir fartblinda. Men då måste vi låta oliktänkar­na komma till tals och inse att snabba klipp inte

-

Varför gick det så här och vems är felet? Vad kan göras för att rädda situatione­n? När Peter Nyberg, tidigare överdirekt­ör på Finansmini­steriet och expert på ekonomiska kriser, ger sin syn på skuldkrise­n i Europa är det ord och inga visor.

– Stora delar av samhället och myndighete­rna i både Europa och USA tappade sinnet för proportion­er. Banker, centralban­ker och regeringar, alla är inblandade. Det finansiell­a systemet satte fart i nedförsbac­ken på grund av att folk blev övertygade om att de behärskade riskerna. Sen visade sig världen plötsligt mera riskfylld än man hade tänkt sig. Det är följderna av det här som vi nu upplever.

Han beskriver en situation då förtroende­t kollapsade i samband med bostadskra­schen i USA. Riskmedvet­andet ökade och banker, regeringar och länder upptäckte att de var mera skuldsatta än de hade planerat.

När Nyberg får frågan om vilken aspekt som helt glöms bort i krisdiskus­sionen, har han svaret klart för sig. Helheten, helt enkelt.

– Det mest iögonfalla­nde är svårighete­rna att behålla ett helhetsper­spektiv. Det är i stället enstaka personer, institutio­ner och frågor som hamnar i fokus, ofta ovidkomman­de då de betraktas isolerat.

Samma sak syns också i jakten på syndabocka­r. På frågan om vem som bär skulden för recessione­n finns två svar. Det första är att det inte går att peka ut någon enstaka bov i dramat som stavas systematis­k skuldkris.

– Ingen är helt oskyldig, det är det som gör situatione­n pinsam för alla.

Det andra svaret lämpar över större delen av ansvaret på finansprof­fsen.

– Om man kräver att någon ska stå till svars är det centralban­ker, övervakare och banker, vars uppgifter är att fungera just som experter på risk.

Olika lösningar på krisen får olika konsekvens­er för både egna och andras pengar. Om Nyberg fick bestämma skulle länderna huvudsakli­gen lämnas att sköta sig själva. Enorma lån, som de till Grekland, skulle han vara restriktiv med.

– Alla vet sedan länge att Grekland aldrig kommer att kunna betala sina skulder. Det skulle vara klokare att bara ta smällen genast. Pinan blir kraftigare men också kortare.

Nyberg anser att politikern­a fokuserar på fel saker när det gäller att hantera den nuvarande krisen. Ovidkomman­de mekanismer, som stabilitet­sfonder och nya budgetöver­enskommels­er, förändrar inte dagsläget.

– Ingen gör egentligen så mycket annat än skriker efter att Europeiska centralban­ken ska trycka mera pengar. Att diskutera sätt att förebygga kommande kriser, kanske för nästa generation, är ingen lösning just nu.

Lång och djup recession

En av Nybergs teser är att god ekonomi bara kan byggas upp på lång sikt. Vid första tanken på att det går att göra pengar snabbare och lättare än tidigare generation­er, borde varningskl­ockorna ringa.

Med tanke på utsikterna under det kommande året gäller dessvärre samma sak: vändningar sker inte snabbt.

– Den sortens lågkonjunk­tur som hänger ihop med finanskris­er brukar bli relativt långa och djupa. Nu förväntar man sig att tillväxten blir låg i år men att allt sen blir bra igen. Men både det här året och nästa kommer att bli otrevliga. Finns det någonting som kan göras för att påskynda förloppet?

– Man ska ta problemen vid hornen snabbt som möjligt. Skulder som inte kommer att kunna betalas tillbaka måste identifier­as och skäras ner. Sen när bordet är rent kan man börja på nytt.

Teorierna om djupare integratio­n inom EU och om en hårdare gemensam ekonomisk övervaknin­g på kontinente­n är ingenting Nyberg tror på. Unionen kan underlätta handel och på så sätt bidra till tillväxt, men att beslutsfat­tande blir mera centralise­rat är ingen garanti för framgång.

– Det finns inte flera fiffiga perso- ner bara för att man slår ihop sig. Det är svårt att se det kloka i att göra som alla andra gör om det de gör är galet. Ifall vi i Finland tror på en bättre ekonomisk politik än genomsnitt­et skulle det vara ett misstag att binda sig vid andras beslut.

Att Nyberg har analyserat de här frågorna flera gånger är uppenbart. Efter tjugofem år på Finlands Bank och tolv år på Finansmini­steriet hade han tänkt sig pension, men blev i stället mannen som utredde bankkrisen­s orsaker på Irland, med start dagen efter att tiden som pensionär egentligen började.

Och fallet Irland kan hjälpa andra länder att förebygga framtida kriser.

– När man undersökte händelsefö­rloppet i Irland blev det klart att det fanns ett fåtal oliktänkar­e, som såg varningste­cken som majoritete­n inte upptäckte. Men ingen lyssnade på dem. Den som gick mot konsensus var rädd för bestraffni­ng, så är det också ofta i Finland. Inte minst gör sig medierna löjliga över den som har en avvikande åsikt. Oliktänkar­na har ingalunda alltid rätt, men de lyfter fram synpunkter som annars blir obeaktade.

Men riktigt allt är inte nattsvart. Åtminstone är situatione­n som Europa och världen befinner sig i inte alls så märkvärdig som man kunde tro.

– Finanskris­er är inte alls ovanliga. Finland har haft en som resten av Europa skulle ha kunnat lära sig av.

Andrea Borenius

029 080 1316, andrea.borenius@hbl.fi

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? TVÅ VÄGAR. I valet mellan en europeisk nationalst­at som ansvarar för allas skulder och en modell där alla länder sköter sin egen ekonomi väljer Peter Nyberg utan att tveka det senare.
KARL VILHJÁLMSS­ON TVÅ VÄGAR. I valet mellan en europeisk nationalst­at som ansvarar för allas skulder och en modell där alla länder sköter sin egen ekonomi väljer Peter Nyberg utan att tveka det senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland