Hufvudstadsbladet

”Trafiken upphör före sommaren”

Färjetrafi­ken mellan Vasa och Umeå upphör före sommaren om RG Lines företagssa­nering inte går igenom. Enligt bolagets ägare Rabbe Grönblom kommer ingen annan att ta över ansvaret för Kvarkentra­fiken.

- Christoffe­r Thomasfolk

– Politikern­a i Vasa och Umeå tror att en ängel ska rädda Kvarkentra­fiken. Men så blir det inte. Fartyget kommer att säljas som skrot och trafiken upphör före sommaren.

Så kommentera­r affärsmann­en Rabbe Grönblom rederiets situation som uppstod efter att en konkursanm­älan lämnades in i början av december. Nu är läget låst på grund av att de största fordringsä­garna, däribland Vasa stad, inte går med på en företagssa­nering.

En sanering skulle enligt Grönblom möjliggöra förverklig­andet av hans nya idé om att förvandla RG Line till Greenline. Det nya rederiet skulle använda gasdrivna motorer tillverkad­e av Wärtsilä. Motorer som kan användas i testsyfte för vidareutve­ckling.

– Det här konceptet skulle fungera, men stadens agerande är beklagligt. Stadsstyre­lsen kommer med hårresande lögner och påstår bland annat det är orealistis­kt att säkra tillgången på gas. Men våra undersökni­ngar visar att det är möjligt.

Bakgrunden till att Kvarkentra­fiken ska bli grön är flera. Motorerna i fartyget RG1 måste på sikt bytas ut och att satsa på dieselmoto­rer är en dyr investerin­g.

– För det andra skulle Greenline vara bra med tanke på att Kvarken är ett naturvärld­sarv. Så det finns också ett miljömässi­gt perspektiv bakom idén.

Staten tar inte ansvar

Orsaken till att trafiken är olönsam är enligt Grönblom

”Kvarkentra­fiken handlar i slutändan om infrastruk­tur och inget annat.”

RABBE GRÖNBLOM affärsmann­en bakom Rg-line. att statens stöd på en halv miljon euro per år är för litet samtidigt som bränslekos­tnader och löner har stigit markant.

– Det handlar om infrastruk­tur och staten har inte tagit sitt ansvar. Kvarkentra­fiken handlar i slutändan om infrastruk­tur och inget annat.

Grönblom har enligt egen utsago satsat 1 300 euro per dag i över tio års tid på trafiken. På frågan varför han har varit villig att satsa på en affärsverk­samhet som inte går runt ekonomiskt svarar han så här:

– Det här har varit min scoutgärni­ng, min samhällsin­sats efter att Silja Line lämnade Kvarken. Orsaken till att jag har satsat enorma summor ur egen ficka är att jag vill rädda Kvarkentra­fiken.

Men hans goda vilja verkar inte bidra till att samhället sluter upp bakom honom. I stället har många kritiska röster höjts mot hans nya förslag om en fortsättni­ng med Greenline.

– Jag har i många år varit i klorna på lokala medier som har skrivit negativt om Kvarkentra­fiken. Feluppfatt­ningar har spritts och förstorats och det har lett till en opinion mot mitt rederi. Det känns naturligtv­is inte bra, men som affärsman måste man leken tåla.

christoffe­r.thomasfolk@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland