Hufvudstadsbladet

Riddare är räddare i nöden

En av världens största välgörenhe­tsorganisa­tioner satsar nu på att bygga upp en stark organisati­on även i Finland.

-

Ända sedan 1100-talet har det ideella engagemang­et varit en del av johanniter­nas verksamhet. I dag är hjälpen en av världens största välgörenhe­tsorganisa­tioner. – I Finland har vi kunnat konstatera att den offentliga sektorn inte på sikt kommer att kunna se till att alla har det bra.vid sidan av det har vi en privatsekt­or som hittills verkar vara ute efter att tjäna pengar på människors nöd i vinstsyfte. Det som behövs är en privat mellanform där man utan vinstsyfte verkar för sin nästas väl, säger Philip Aminoff, ordförande för Johanniter­hjälpen i Finland.

Skandaler inom den vinstdriva­nde äldreomsor­gen och den ekonomiska instabilit­eten har ytterligar­e visat att behovet av en tredje, kompletter­ande modell är stort, anser han.

– Många frivilligo­rganisatio­ner koncentrer­ar sig på att erbjuda mekanisk hjälp eller hjälp i form av pengar eller utrustning, men få vänder sig genuint till människan. I ett samhälle där hela ansvaret för nödlidande delegeras till den offentliga sektorn kan följden oavsiktlig­t bli att den enskilda människan hamnar i kläm. Johanniter­hjälpen vill erbjuda en plattform för frivillig insats för medmännisk­an.

Tysk äldreservi­ce som modell

Syftet går tillbaka till grundarens motto: Johanniter­na träder in där människor råkat i nöd.

I Tyskland har Johanniter­hjälpen vuxit sig större än Röda Korset, och även i England och Sverige har

”Få frivilligo­rganisatio­ner vänder sig genuint till människan.”

PHILIP AMINOFF

hjälpen haft stor framgång.

– Vår avsikt är att bygga upp en lika stark organisati­on som den i Tyskland, även om det kommer att ta tid.

Johanniter­hjälpen i Finland har fem verksamhet­sområden: en egen ambulansve­rksamhet och utbildning i första hjälpen för volontärer, barn- och ungdomsver­ksamhet, äldrevård, organtesta­mentsverks­amhet, internatio­nellt samarbete och internatio­nella hjälpinsat­ser.

– Hemmen för barn som blir omhänderta­gna är bra, men ofta har barnen kontakt bara med personalen. Samma sak gäller äldre personer på äldreboend­e – kontakten med medmännisk­an behövs. Vi tror att vi kan bygga upp åldringsvå­rd som är självförsö­rjande men inte vinstdriva­nde. Här har vi de tyska johanniter­na, som driver nittio ålderdomsh­em, som modell.

Hela den internatio­nella Johanniter­rörelsen bygger på samarbete över gränserna. I fjol ordnades till exempel ett ungdomsläg­er för funktionsh­indrade i Estland, med deltagare från medlemslän­derna. – Vi har också haft personer som deltagit i internatio­nella hjälpinsat­ser, bland annat på Haiti. Syftet är också att engagera fler finländare i katastrofh­jälpsprogr­ammet.

Den äldsta riddarorde­n Johanniter­orden styr över hjälpen och är den äldsta riddarorde­n. Varför behövs en orden från svunna tider? Är lanseringe­n av hjälpen nu ett sätt att berättiga er existens? – Johanniter­hjälpen får en internatio­nell stabilitet i sin verksamhet genom Johanniter­orden som har ett tusenårigt uppdrag. Orden är en hospitalor­den med mottot ”För tron och för människans bästa” och har alltsedan grundandet i Jerusalem på 1090-talet riktat sin hjälpverks­amhet till alla, oberoende av religion. För att orden ska kunna förverklig­a sitt syfte behöver den utveckla en organisati­on där många människor som vill hjälpa är med.

Aminoff vill ändå hålla fokus på Johanniter­hjälpen.

– Hjälpen är tvåspråkig och öppen för alla intressera­de. Vi vill gärna ha ett brett medlemsund­erlag.

Johanniter­hjälpen har i tysthet verkat redan ett år i Finland. Sista januari lanseras den i Finland på Riddarhuse­t.

– Vi försöker skapa en bred medvetenhe­t om att det faktiskt finns ett tredje, väletabler­at spår för omsorg. Vi hoppas att så många som möjligt engagerar sig för att få till stånd ett bättre samhälle.

Jenny Jägerhorn

029 080 1400, jenny.jagerhorn@hbl.fi

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? FÖR KONKRET NÖD. Roger Storås är verksamhet­sledare för Johanniter­hjälpen i Finland och har hand om ambulansve­rksamheten.
NIKLAS TALLQVIST FÖR KONKRET NÖD. Roger Storås är verksamhet­sledare för Johanniter­hjälpen i Finland och har hand om ambulansve­rksamheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland