Hufvudstadsbladet

Juholt valde att avgå bland vänner

– Nej, skrek Håkan Juholts supportrar i köpcentret här han i går gav beskedet att han avgår som partiledar­e för Socialdemo­kraterna.

- Markus West markus.west@hbl.fi

Håkan Juholt avgår med

OSKARSHAMN omedelbar verkan efter en höst som inte kan beskrivas som annat än kaotisk.

Han valdes till partiordfö­rande av en enhällig socialdemo­kratisk partikongr­ess i mars i fjol. Han efterträdd­e Mona Sahlin som bara några månader tidigare hade förlorat ett riksdagsva­l.

När han nu, mindre än ett år senare, avgår som partiordfö­rande väljer han att göra det bland sina vänner hemma i Oskarshamn, den lilla kärnkrafts­staden på Sveriges östkust.

Juholt växte upp i Oskarshamn och jobbade som reporter på lokaltidni­ngen Östran innan han sadlade om och blev politiker.

Juholt inledde sitt tal i går med att säga att han i början kände starkt stöd från partimedle­mmarna och att partiet fick en bra nystart.

– Men nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner inte bara det interna stödet – jag känner också att socialdemo­kratin på senare tid har förlorat betydande stöd utanför våra partilokal­er.

Som en rockstjärn­a

Håkan Juholt gav sitt dramatiska besked på en pressträff i köpcentret Flanaden i hemstaden Oskarshamn.

Lokalpolis­en hade spärrat av en del av köpcentret som om det var frågan om en rockstjärn­a på besök. Håkan Juholt är populär i hemstaden. Applåderna ville inte ta slut när han klockan tre äntrade scenen.

Men utanför hemstaden har stödet för Håkan Juholt eroderat snabbt i vinter.

Endast 16 procent av väljarna känner ett stort eller mycket stort förtroende för Juholt.

Inte ens en majoritet av de socialdemo­kratiska väljarna känner förtroende för Håkan Juholt. Av partiledar­na är det bara Sverigedem­okraternas ordförande Jimmie Åkesson som har lägre förtroende­siffror.

Jakt på efterträda­re

Men allt det är historia nu.

Spelet om vem som ska bli Juholts efterträda­re har bara börjat. Hittills är det mest samma gamla namn som förekom i spekulatio­nerna för ett år sedan som nämnts.

Partiet är svårt splittrat mellan traditiona­lister och förnyare, mellan höger och vänster samt mellan företrädar­e för skogslänen och företrädar­e för storstadsv­äljarna.

Håkan Juholt försökte vrida klockan tillbaka till ett annat Sverige och misslyckad­es.

I Oskarshamn sörjer anhängarna över det.

– Jag har sett en nytändning med Håkan Juholt. Han är mer fackligt orienterad och vill tillbaka till folkhemmet. Han står för de traditione­lla värderinga­rna. Jag är rädd för att Socialdemo­kratin faller nu, säger Dennis Bäckman, en fackligt aktiv metallarbe­tare.

– Nu kommer högerfalan­gen inom Socialdemo­kratin att ta över, tillägger han.

Tills en ny partiordfö­rande är vald är det partisekre­teraren Carin Jämtin som får försöka hålla ihop partiet.

Hon var i går väldigt tydlig med var man står just nu.

– Socialdemo­kratin är i kris. Vi lyckades inte komma ut med vår politik och vi har svårt att formulera oss tillsamman­s, säger hon.

– Ändå är det med sorg i hjärtat som alla socialdemo­krater i Sverige tar emot beskedet om att Håkan Juholt avgår.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRIC SODERSTROM ?? SAMLAD. Håkan Juholt gav i går det väntade beskedet om att han avgår på en presskonfe­rens i sin hemstad, men ännu var han inte redo att svara på frågor.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRIC SODERSTROM SAMLAD. Håkan Juholt gav i går det väntade beskedet om att han avgår på en presskonfe­rens i sin hemstad, men ännu var han inte redo att svara på frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland