Hufvudstadsbladet

Kroatien banar väg för hela

Kroaterna väntas säga ett motvilligt ja i dagens folkomröst­ning om Eu-medlemskap. – Jag hoppas på utländska investerin­gar, säger Ante Lakoš i Zagreb. För EU:S del är medlemskap­et en signal till grannlände­rna om att de har möjlighet att gå samma väg.

-

– Det blir ett ja i folkomröst­ningen, men med knapp marginal, säger Ante Lakoš per telefon från Kroatiens huvudstad Zagreb.

Den 34-årige privatföre­tagaren inom lantmäteri ser positivt på EU, precis som ungefär 58 procent av hans landsmän. Lakoš tror att medlemskap­et kommer att göra Kroatien attraktivt för utländska investerar­e.

– Eu-medlemmen Kroatien kommer att ses som ett säkert ställe att investera i. Dessutom är vår valuta redan bunden till euron så vi är ändå beroende av hur det ekonomiska läget utvecklar sig. Det är därför bättre för oss att vara med i EU, så att vi kan ta del av beslutsfat­tandet och påverka situatione­n, säger Lakoš.

Han får medhåll av Juha Ottman, Finlands ambassadör i Kroatien och Makedonien.

– Medlemskap­et väntas öka det ekonomiska välmåendet, exempelvis genom utländska investerin­gar och EUstöd till infrastruk­tur. EU:S krav på reformer, exempelvis inom rättsväsen­det, gagnar också hela landet.

Forskaren Tanja Tamminen vid Utrikespol­itiska institutet i Helsingfor­s ser möjlighete­r i turismen.

– Den vackra adriatiska kusten är landets viktigaste tillgång, men det finns potential att göra ännu mer pengar. Med hjälp av Eu-stöd kan turismen utvecklas, säger Tamminen som är expert på relationer­na mellan EU och Västbalkan.

Efter så här fina ja-argument är Ante Lakoš besviken över att många av hans vänner ändå röstar nej.

– De tror att EU kommer att tvinga oss att göra det ena och det andra, minska våra skeppsvarv och kvotera vårt jordbruk och fiskande. Mitt argument är att vi inte lyckats lösa många av våra problem själva, trots att det är tjugo år sedan självständ­ighetskrig­et.

Ottman bedömer också att Eu-regleringa­r och ökad konkurrens från Eu-länder kan orsaka svårighete­r just inom jordbruket och varvsindus­trin.

– Å andra sidan kan priserna i Kroatien tvingas ner eftersom landet ligger nära Eu-länder med lägre prisnivåer, säger Ottman.

Kroatisk hjälte EU:S förbrytare

En annan orsak till Eu-motståndet bottnar i det fem år långa kriget som följde på att Kroatien förklarade sig självständ­igt från Jugoslavie­n 1991.

– De som protestera­r mot EU på gatorna anser att vi förlorar den självständ­ighet som vi just har fått, säger Lakoš.

Samtidigt har EU gjort sig impopulärt genom att villkora medlemskap­et med att kroatiska krigsförbr­ytare och korrupta politiker ställs inför rätta. Andra krav är att den serbiska minoritete­ns rättighete­r tryggas och en gränstvist med Slovenien ska lösas.

Muträttegå­ngen mot den tidigare premiärmin­istern Ivo Sanander på-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland