Hufvudstadsbladet

Västbalkan

- Elisabet Back 029 080 1311, elisabet.back@hbl.fi

går. Den kroatiske generalen Ante Gotovina utlämnades till domstolen i Haag och dömdes till 24 års fängelse i april i fjol.

Han straffades för en operation 1995 då omkring 200 000 etniska serber fördrevs från den kroatiska provinsen Krajina. Uppgiftern­a om hur många som mördades skiftar mellan ett drygt hundratal och tusentals.

– Här i Kroatien är han en hjälte, den som befriade landet. Men det är ju alltid så med krig, man tycker att det är den andra sidan som begått förorättar­na. Många kroater kopplar i alla fall ihop EU med Haag och därför är de arga, säger Lakoš.

Kroatien blir modell

De kroatiska politikern­a är däremot rörande eniga om att EU är det enda rätta. De har kämpat med ansöknings­processen sedan 2003. Processen av- slutades för drygt en månad sedan då EU:S 27 stats- och regeringsc­hefer skrev under anslutning­sfördraget med Kroatien. Om folket säger ja blir Kroatien medlem den 1 juli 2013 – det andra medlemslan­det från forna Jugoslavie­n, efter Slovenien.

Genom att godkänna Kroatien vill EU signalera att unionen inte glömt sina löften om medlemskap till länderna i regionen, enligt forskaren Tanja Tamminen.

– Länderna på Västbalkan har befarat att det är slut med utvidgning­en. Kroatien blir nu förebilden som kan visa de andra vad de måste göra för att bli medlemmar. Medlemskap­et kommer att snabba upp processen i de andra länderna, säger Tamminen.

Det tror också ambassadör Ottman.

– Kroatien väntas ha positiva effekter på reformpoli­tiken i de övriga länderna på Västbalkan.

EU vill också visa att unionen är stark nog att ta så här viktiga beslut trots att både unionen och Kroatien befinner sig mitt i den ekonomiska krisen, enligt Tamminen.

– Kroatien är så litet att det inte kommer att ha särskilt stor ekonomisk betydelse för EU. Däremot är det ett viktigt steg mot det långsiktig­a målet där hela Västbalkan ska med i EU, säger Tamminen.

Hon motiverar vikten av Västbalkan i EU med att Eu-medlemskap stabiliser­ar regionen. Nu kostar den EU mycket pengar i form av krishanter­ing och utveckling­sbistånd.

EU har lärt sig läxa

Kroatien är ett relativt välbärgat land jämfört med många av grannlände­rna och Tamminen tror inte att EU kan vänta sig en våg av arbetsmigr­anter.

– Det finns bra arbetsmöjl­igheter i de kroatiska städerna så det blir ingen stor skillnad i folkströmm­arna. Annat var det när Bulgarien och Rumänien blev medlemmar 2007.

En annan viktig skillnad till de rumänska och bulgariska medlemskap­en är att EU den här gången varit strängare med medlemskan­didaten. I Bulgarien och Rumänien fanns det fortfarand­e stor korruption och problem inom rättsväsen­det vid Eu-inträdet.

– EU tvingades ta itu med det när länderna redan var medlemmar. Den här gången har EU tvingat Kroatien att motverka korruption­en för att få medlemskap. Jag är ganska säker på att vi inte får några obehagliga överraskni­ngar, säger Tanja Tamminen.

 ?? EPA/ANTONIO BAT ?? EU-MEDLEM NUMMER 28? Kroatiska fiskare vid den omstridda Piranbukte­n. Ett av kraven för Kroatiens Eu-inträde är att gränstvist­en med Slovenien i området ska lösas. Kroatien har arbetat hårt och länge för att blidka EU, och när kroaterna nu går till...
EPA/ANTONIO BAT EU-MEDLEM NUMMER 28? Kroatiska fiskare vid den omstridda Piranbukte­n. Ett av kraven för Kroatiens Eu-inträde är att gränstvist­en med Slovenien i området ska lösas. Kroatien har arbetat hårt och länge för att blidka EU, och när kroaterna nu går till...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland