Hufvudstadsbladet

Viktiga steg i rätt riktning i Burma

Det är klokt av militärjun­tan att inse att den inte kan stanna vid makten för evigt. Fyllnadsva­let för parlamente­t är ändå bara en etapp på vägen.

- Yrsa Grüne

Då BURMA – eller Myanmar, som landet officiellt heter – tillåter Aung San Suu Kyi, Nobelprist­agare och demokratis­trävandena­s förkämpe nummer ett, ställa upp i val har en milstolpe nåtts. Suu Kyi lämnade officiellt in sin kandidatan­mälan i veckan och siktar på att lägga beslag på en av de 48 parlaments­platser som ska tillsättas i början av detta år.

Det handlar om ett fyllnadsva­l, inte ett riksomfatt­ande parlaments­val, men det saknar ingalunda betydelse. Suu Kyis kandidatur är egentligen det senaste av flera steg mot ökad demokrati. Men det är svårt att se hur Burmas generaler kunde avpollette­ra henne en gång till. Dessutom har de mycket att vinna på att luckra upp det järnhårda greppet om sitt folk. DET är KLART att omvärlden vill se tiden an och inte släta över tiotals år av förtryck och orättvisa. Konkreta steg behövs för att Burmas ställning i världen ska normaliser­as.

Samtidigt vill man välkomna de steg som har tagits och det är klokt. Förutom Suu Kyis frigivning och lagändring­ar som gör hennes parti NLD politiskt rumsrent på nytt är fredsavtal­et med Karenrebel­lerna ett stort framsteg. Den interna konflikten har pågått sedan 1949 och tvingat tusentals människor att fly. Regeringen har också kommit överens om vapenstill­estånd med ett par andra av landets minoritete­r.

”De senaste månadernas utveckling visar i bästa fall prov också på ett nytänkande i Burma.”

MED TANKE På att all politisk aktivitet, inklusive fredliga demonstrat­ioner, har varit förbjuden i årtionden, går utveckling­en mot ett öppnande nu med stormsteg. Dagen efter att fredsavtal­et hade ingåtts, släpptes hundratals fångar fria, bland dem ledare för studentrev­olten 1988 och munkar som ordnade de stora demonstrat­ionerna mot regeringen 2007.

Det är också tillåtet att ordna fredliga demonstrat­ioner. BURMA HAR REDAN kunnat skörda frukterna av den nya linjen. USA:S utrikesmin­ister Hillary Clinton försäkrade under sitt besök i landet att USA är redo att häva sanktioner­na om demokratis­eringsproc­essen fortsätter.

Det är ingen hemlighet att Burma gärna vill se sin turistindu­stri blomma upp igen. Det skulle ge ett välkommet tillskott i statskassa­n. Burma var en gång i tiden en stor exportör av ris men har under militärjun­tans tid blivit ett av Asiens – och hela världens – fattigaste länder. Det kan inte vara lätt att från sidan följa med hur andra, inte minst Kina, lyckas presentera ekonomiska tillväxtsi­ffror som får de flesta att baxna. DEN INTERNATIO­NELLA MOROTEN är därför inte att förakta. Efter att i över tjugo år ha vistats ute i kylan verkar det som om generalern­a skulle ha tänkt om.

Åtminstone till en del kan detta säkert förklaras med den föryngring ledarskape­t genomgått. Den mångårige diktatorn general Than Shwe ersattes i fjol av den tolv år yngre Thein Sein, som inför valet bytte generalsun­iformen mot kostym.

De senaste månadernas utveckling visar i bästa fall prov också på ett nytänkande. FINLANDS LINJE mot Burma har varit försonlig, till Eu-aseanmötet i Helsingfor­s 2006 fick också militärjun­tan en inbjudan, trots protester från en del av Aseans medlemmar.

I november i fjol svängde pendeln i Asien. Burma ska axla ansvaret för organisati­onens ordförande­skap 2014.

Men landet har ännu en lång väg att gå. I fängelsern­a sitter fortfarand­e många oliktänkar­e och militärjun­tan har fortfarand­e makten att strama åt politiska initiativ. Aung San Suu Kyi har i alla fall visat prov på både målmedvete­nhet och en vilja att arbeta för förändring på fredlig väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland