Hufvudstadsbladet

Det enklaste och klaraste val

- Mikael Kosk

Presidentv­alet 1956 går till historien som det mest spännande och sägenomspu­nna av alla presidentv­al i Finland. Efter att elektorern­a förrättat tre valomgånga­r valdes Urho Kekkonen med en rösts mar- ginal över K-A. Fagerholm. Det har blivit en del av nationens kollektiva minne att höra hur riksdagens vice talman Väinö Leskinen läser högt ur röstsedlar­na: Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen … Fagerholm, Fagerholm, Fagerholm …

Med den tidens valsystem gick det att taktikröst­a i alla tänkbara kombinatio­ner. I mer än ett halvsekel har det spekulerat­s om vem som gav den avgörande rösten. Men enligt forskaren Juhani Suomi var det många elektorer som bytte läger mellan andra och tredje omröstning­en. Valsysteme­t gjorde det också möjligt att plocka in en svart häst – J. K. Paasikivi dök upp som kandidat i den andra omgången trots att man utgått från att han lämnar presidentp­osten.

Tvåstegsra­keten med valmanskår­ens val av elektorer och elektorsva­let gjorde att presidente­n på sätt och vis var folkvald samtidigt som han kunde höja sig ovanför folket. Ett av de mest omdiskuter­ade inslagen i Kekkonens långa presidentp­eriod är att han höjde sig väl långt då han skulle låta sig omväljas 1974. Han hotade att låta bli att ställa sig till förfogande men med- delade att han går med på att fortsätta om en majoritet av folket finner det för gott. Folket tillfrågad­es inte då undantagsl­agen trumfades igenom i riksdagen.

Ännu 1988 behövdes elektorer för att välja president; Mauno Koivisto hade blivit vald direkt med folkets röster om han hade fått över hälften av dem. Från och med 1994 har folket enväldigt valt president i två omgångar, och duellen mellan Martti Ahtisaari och Elisabeth Rehn visade att det tycker om att göra det. Det är det enklaste av alla val att välja en person till repu- blikens högsta ämbete.

Det kan verka motstridig­t att presidente­ns maktbefoge­nheter skurits ned i takt med att ämbetet fått en starkare folklig förankring. Å andra sidan är det logiskt: Det är inte ändamålsen­ligt att presidente­n i kraft av ett folkligt mandat utnyttjar sin makt i förhålland­e till riksdag och regering.

Presidente­n utövar ett inflytande som inte härrör sig enbart ur paragrafer. Väljarnas engagemang kan ge presidentä­mbetet tyngd. Ju större valdeltaga­ndet är, desto starkare är presidente­ns ställning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland