Hufvudstadsbladet

Ordförande­skapet ger Danmark utmaningar

- EU

Danmark fick i början av januari det roterande ordförande­skapet i Europeiska unionens råd (Eu-ministerrå­det) med den nya danska statsminis­tern Helle ThorningSc­hmidt i spetsen. Hon bildade ju förra hösten en vänsterreg­ering med stöd av en rödgrön allians.

Ordförande­skapet ger även de allra minsta och mest tystlåtna Eu-medlemslän­derna en liten gnutta publicitet –- åtminstone för en flyende kort stund – bland annat vid utbytescer­emonierna av det roterande ordförande­skapet. Dock har ändringarn­a i Lissabonfö­rdraget gjort det roterande ordförande­skapet onödigt i praktiken. Trots detta offentligg­ör medlemslän­derna ännu väldigt storsinta program för sitt ordförande­skap och ordnar allt mer glamorösa cocktailbj­udningar under sitt ordförande­skap.

Ordförande­skapet är en flyende kort stund i rampljuset. Det är viktigt i synnerhet för de länder som tidigare var bakom järnridån och som 2004 anslöt sig till EU. För dessa länder är rampljuset­s skimmer välkommet åtminstone för den nationella politikens ändamål.

Nu är det Danmarks tur att föra fram sitt mervärde i EUpolitike­n. Danmark har offentligg­jort ett program för en hållbar utveckling. Programmet har fyra prioriteri­ngar som skall skapa ett mer ansvarigt, dynamiskt, grönt och säkert Europa. Med förändring­arna i Lissabonfö­rdraget sade vi dock farväl till de tider då ordförande­skapet faktiskt både presentera­de och verkställd­e riktiga stora linjer.

Historiens blad visar hur Finland under sitt ordförande­skap 1999 lade grunden för samarbete i rättsliga frågor och inrikesfrå­gor, något som ännu i dag är en ryggrad för Eu-politiken. Också den nordliga dimensione­n var en sådan del av Eu-politiken som skapades under Finlands ordförande­skap. Danmark, vars regeringsp­rogram med pompa och står kallas för det grönaste i världen, vill under sitt ordförande­skap profilera sig som grundaren av en grönare europeisk energifram­tid.

Danmark får ordförande- klubban vid kanske den allra värsta tidpunkten eftersom man 2011 inte fattade beslut om Europas ekonomiska kris. I fjol lades samtidigt grunden för en alltmer allvarlig politisk kris. Detta kulminerad­e vid Eu-toppmötet i december då Storbritan­niens premiärmin­ister David Cameron kom med sitt ökända veto mot ett nytt Eu-fördrag, något som han trodde skulle stoppa, enligt honom, en för Storbritan­nien (och i synnerhet för London City) skadlig integratio­nsutveckli­ng. Tvärtom åkte Europatåge­t bara vidare och Storbritan­nien blev häpet kvar på stationspe­rrongen. Den ekonomiska och sta- bilitetsun­ionen måste således nu skapas utanför EU, med andra ord utan kommission­ens initiativr­ätt och utan Europaparl­amentets demokratis­ka kontroll.

En del människor säger att det kunde ha gått sämre. År 2012 är i alla fall ett förändring­ens ödesår för Europa. Det är ett år som kommer att visa en ny riktning för Europa – om nu inte den politiska kompassen börjar snurra vilt och riktningsl­öst runt.

Just nu är det inte alls politiskt nyttigt att medge sig vara en anhängare av Europa eller ett djupare samarbete. Fordet (federalism­en) har blivit nästan en synonym till ett politiskt självmord. Exempelvis i Danmark stöder endast cirka 20 procent en anslutning till euron. Å andra sidan ledde det danska parlaments­valet till en helomvändn­ing i landets Eu-politik. Den danska regeringen började bland annat lägga ner gränsbevak­ningen vid sina gränser till Sverige och Tyskland.

Det danska ordförande­skapet möter utmaningar inte bara på grund av den pyrande recessione­n och den ekonomiska krisen som drabbar Europa. Därtill är Danmark inte med i Euroområde­t och är som ett ”opt out”-land nu i en pinsam situation då man skall föra diskussion­er om något som Danmark inte är en del av – till exempel om medborgars­kap, försvarspo­litik, rättsliga frågor och inrikesfrå­gor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland