Hufvudstadsbladet

SDP försvarar arbetarnas rätt

-

Invandring­sdebat

INVANDRING ten i Finland får utstå en kritisk granskning i Marianne Lydéns nyutgivna pamflett Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsf­ientliga röster. I boken kommer hon med påståendet att Socialdemo­kraterna skulle ha en främlingsf­ientlig linje. Det kunde inte vara mera fel.

Socialdemo­kraternas invandring­spolitik utgår från alla människors lika värde. Nyfinlända­rna ska känna sig välkomna i Finland, de ska ges möjlighet att snabbt integreras och de ska få en rättvis behandling på arbetsmark­na- den. SDP har lyft fram att utländska arbetare inte får utnyttjas av arbetsgiva­re och att det behövs mera övervaknin­gsresurser i kampen mot den gråa ekonomin. I regeringsf­örhandling­arna drev SDP igenom kraftiga satsningar på att bekämpa fusk och fiffel på arbetsmark­naden, och arbetsmini­ster Ihalainen leder nu det arbetet.

Vid lanserings­tillfället av Lydéns bok påstår Elisabeth Rehn (Hbl 19.1) i sin tur att presidentk­andidatern­a inte lyft fram rasismen. Nu undrar jag vilken valdebatt Rehn har följt? Orsaken till att Paavo Lipponen valde att ställa upp som presidentk­andidat var uttrycklig­en att han vil- le fungera som en motkraft till främlingsf­ientliga tendenser och påhopp mot svenskan i landet. Under kampanjen har han också kontinuerl­igt kritiserat Timo Soini för att han gett utrymme för en främlingsf­ientlig ytterhöger inom Sannfinlän­darna. Lipponen har krävt att den toleranta majoritete­n måste säga ifrån och motarbeta rasismen. Tydligare än så kan man väl inte vara.

Mikael Jungner, partisekre­terare

sdp

Otroligt! SMS Tack, Liselott Lindström (Hbl 19.1). Otroligt av Jutta Zilliacus och Ralf Friberg som tidigare velat framstå som liberala i många sammanhang. Liberalt och fint att det vanliga folket inte är moralister!

Camilla Strang,

tavastehus Finland är en etnokrati SMS Problemet för Rebecka Holm (Hbl 17.1 och 18.1) och utlänninga­r i Finland är att landet är en etnokrati. Demokrati där alla ”är med” är nästa steg.

ron Zevenhoven, holländare, bosatt sedan 19 år i Finland

åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland