Hufvudstadsbladet

En bättre lösning borde eftersträv­as

-

Professor Tom

TOBINSKATT Berglund vid Svenska handelhögs­kolan skriver om Tobinskatt­en på ett sätt som är värt en kommentar (Hbl 15.1).

Problemet, som man vill lösa, är förknippat med de handlingss­ätt på finansmark­naden som tidvis leder till grava störningar i realekonom­in. En faktor som medverkar till uppkomsten av problemet är de ansenliga finansiell­a incitament som erbjuds experter i branschen.

Som en lösning har man föreslagit skatter på transaktio­nerna. Egenartat är att Berglund, liksom många andra aktörer i branschen, strävar efter att visa att beskattnin­gen inte är förnuftig eller att den inte kan lyckas. Det först- nämnda beror på att finansbran­schen kan flytta över kostnadern­a till sina kunder och detta leder till en långsam tillväxt i nationalek­onomin.

Till det sistnämnda finns två grunder. Den första ansluter sig till viljan att minimera skatterna, på den punkten har finansbran­schen enligt Berglund möjlighet att rekrytera intelligen­ta medarbetar­e. Den andra är förknippad med aktörernas möjlighet att flytta verksamhet­en till de länder som inte uppbär skatt, det vill säga skattepara­dis.

Det är synd att uppmärksam­heten fokuseras på svaghetern­a i den lösning som presentera­ts och inte försöka sträva efter en bättre lösning på problemet. Det kan visserlige­n hända att finansbran- schen anser att problemet inte är ett problem utan att det helt enkelt hör till spelet.

Det verkar som att finansmark­naden anser att den har rätt att agera fritt utan att bry sig om vilka olägenhete­r samhället förorsakas. Och att innovativt minimera skatterna och att styra transaktio­ner via skattepara­disen väcker inga betänkligh­eter.

Det är bra att komma ihåg, också i finansbran­schen, att även om alla handlar på ett visst sätt så innebär det inte att det är rätt.

Antti ruuskanen,

Helsingfor­s

» SVAR Jag har full förståelse för Antti Ruuskanens önskan om att samröret mellan människorn­a i vårt samhälle gär- na kunde karakteris­eras av moraliskt högtståend­e principer. Men mänsklighe­tens historia ger otaliga exempel på försök att med institutio­nella medel förverklig­a sådana ideal. Gemensamt för försöken är att de efter en tid misslyckat­s mer eller mindre totalt. Lärdomen är att det är bäst att utgå från att de samhällsin­stitutione­r vi bygger upp skall fungera med vanliga människor som i första hand ser efter sina egna personliga intressen. Fungerar den tänkta institutio­nen inte under det antagandet kommer den inte att fungera som önskat i praktiken. Det här gäller också den tänkta transaktio­nsskatten.

tom berglund,

i dag-kolumnist

 ?? COLOURBOX ??
COLOURBOX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland