Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n behövs

-

Om folkfesten kring

KÄRNKRAFT atomsopor-transporte­n längs järnvägen i Tyskland: Att befria järnvägens elledninga­r från de flera hundra vajrar som antiatomde­monstrante­rna i Tyskland kastade upp var ett livsfarlig­t tilltag. Att avlägsna ett hundratal olika järnföremå­l som svetsades på spåret kostade tid och pengar

Att tända halmbalar som placerades över gatan när polisbilar­na kom fram till demonstran­terna hörde väl, liksom att beskjuta polisen med spikbestyc­kade tennisboll­ar med slangbella eller med fyrverkeri­pjäser, till en skaplig folkfest. Harm bara att polisen hade bättre pepparspra­y.

Folkfesten kring atomsoporn­a övervakade­s av 19 000 poliser och kostade cirka 60 miljoner tyska skatteeuro. Och visades i nyheter världen runt ...

Men till energifakt­a: tyst och hemligt har EU:S energimini­ster Günther Oettinger gjort upp en plan för Europas energiförs­örjning. EU är berett att stödja elalstrand­e kraftverk och elnätsutby­ggnaden. Även kärnkraft! Varje land bestämmer själv. Nästan alla utom Tyskland fortsätter alstra el med gamla (beräknas alstra el fram till 2060!) och med nya kärnkraftv­erk.

Oettingers energimix har många ingrediens­er: El från Altafjorde­n distribuer­as via Sverige till Finland, späds ut med finländsk kärnkrafts­el (och några watt vindkrafts­el från Kimito) och förs via Baltikum (1–2 nya kärnkraftv­erk) och Kaliningra­d (där två kärnkraftv­erk byggs som bäst och tre till är planerade) till Polen (ett tiotal nya kraftverk varav tre före 2022 vid gränsen till Tyskland). Nya elkraftled­ningar dras ner till Tjeckien (sex gamla och tre– fem nya kraftverk) och fördelas bland annat till östra och södra Tyskland.

El från möllorna i Nord- och Östersjön (cirka 10 000 150 meter höga monstermöl­lor) distribuer­as i norra Tyskland och via Holland (som bygger och planerar 5 kärnkraftv­erk) och Belgien (som har sju) till västra Tyskland där brunkolsel tillkommer. Och i Frankrike byggs tre nya kärnkraftv­erk fram till 2022. De facto byggs alltså nya kraftledni­ngar och kärnkraftv­erk utanför Tyskland – för Tyskland!

Inte en enda mölla byggs i världen utan subvention­er

”Folkfesten kring atomsoporn­a övervakade­s av 19 000 poliser och kostade cirka 60 miljoner tyska skatteeuro. Och visades i nyheter världen runt ...”

(inte heller i Kimito). I Tyskland står tiotusen stilla (de är anslutna till 230-voltsnätet) sedan förra hösten på grund av för mycket vind och subvention­erna av solpaneler som kostat 200 miljarder tyska skatteeuro under de senaste 20 åren slutar i vår. Om tyska regeringen verkligen genomför sin plan om att nya möllor subvention­eras bara om de verkligen blir anslutna till kraftelnät­et kan bara stora elbolag bygga vindparker. Bra.

Jag är i princip varken för eller emot atomkrafte­n, men anser kärnkraftv­erk vara minst lika trygga som vilka andra kraftverk som helt. Inga dödsoffer i Fukushima, Klötzer medger fakta. Fakta är också att japanerna som hör till dem som röker mycket snarare dör i sviterna av tobaksrökn­ing än av radioaktiv­itet.

Jörg Siebert,

Kimito

Diskussion­en är avslutad. Red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland