Hufvudstadsbladet

Andra museer finns redan

-

Vad bjuder Atene

GUGGENHEIM um på i år: med början i februari en stor Carl Larssonuts­tällning, från början av juni den hittills största Schjerfbec­k-utställnin­gen. Hundrafemt­io år har gått sedan hon föddes. Och året avslutas med en topputstäl­lning i samarbete med van Gogh-museet i Amsterdam och National Gallery i Edinburgh. Namn som Gauguin, van Gogh, Mondrian, Kandinsky och Monet plus ett urval av våra egna stora garanterar en publikfram­gång.

Vi har dessutom Kiasma, konstmusee­t i Tennispala­tset och i Mejlans som stöds av staten och staden. Och dessutom Didrichsen­s och Gyllenberg­s som regelbunde­t bjuder på god konst.

Guggenheim lovar konst, design och arkitektur. För ett betydligt mindre belopp än vad ett samarbete med Guggenheim kostar årligen kan våra nuvarande museer i samarbete med till exempel nordiska och ryska museer arrangera gästande utställnin­gar av modern konst (och äldre).

Det talas redan nu om möj- liga uppsägning­ar vid existerand­e museer ifall Guggenheim förverklig­as. Samt att Designmuse­et och Museet för byggnadsko­nst (populärt Arkitektur­museet) skall fråntas vissa arbetsuppg­ifter.

En stor majoritet av huvudstads­borna föredrar den sedan länge välkända profilen i Södra hamnen – från byggnadern­a vid Salutorget, inklusive presidentp­alatset, till Uspenskij, Aalto-huset, gamla myntverket och Skatuddshu­sen. En helt avvikande, spektakulä­r byggnad, som Guggenheim-anhängarna hoppas på, passar inte in i vyn, i stadsbilde­n. Och kostnadern­a för ett dylikt projekt blir säkert betydligt högre än de som nu har presentera­ts. Vad alla vi konstvänne­r önskar oss kan vi få inom ramen för de museer som redan finns.

Stadens beslutsfat­tare kan inte nonchalera vad socialvård och utbildning kräver i dag och i framtiden. Eller är det, hos många av dem, fråga om en bristande självkänsl­a som gör att de faller för lockrop utifrån trots att deras samvete säger dem att många, många behöver hjälp här hemma.

Carl Fredrik Sandelin,

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland