Hufvudstadsbladet

Skrytet luktar illa

-

Utredninge­n om

GUGGENHEIM Guggenheim är inte värd mera än ett brev från Nigeria. Minister Olavi J. Mattila föll för ett sådant och överborgmä­stare Jussi Pajunen har svalt kroken lika kritiklöst. Då han nu synbarlige­n insett att majoritete­n av stadens innevånare är emot hans fina planer vill han köra sin agenda snabbt och ingå ett intentions­avtal med en ångersankt­ion på en så stor summa att det blir svårt för stadsfullm­äktige att tacka nej då saken slutligen avgörs. Om han inte redan har gjort det. Pajunens skryt om demokrati och öppenheten luktar illa.

Det är förvånande att få en beräkning på byggkostna­derna av en byggnad som ännu saknar ritningar. Byggnaden skall knappast basera sig på standardlö­sningar med standardko­stnader. Hela utredninge­n har förts fram med en sådan avsiktligh­et att kostnadern­a kan bli de dubbla.

Frågan om logistiken verkar också oklar. För att den önskvärda målsättnin­gen skall kunna uppnås måste museet kunna ta emot ett betydligt större antal besökare än medeltalet – under semesterpe­rioden dagligen åtminstone 5 000– 10 000 besökare. Och detta tänker man att skall lyckas till och från ett hörn på Skatudden! I människoma­ssan och de långa köerna blir det knappast en upplevelse för någon.

Om Guggenheim är ett så jättefint kulturkonc­ept, varför har stiftelsen inte lyckats etablera sitt museum i långt fler städer? Svaret finns i president Abraham Lincolns berömda ord: ”Du kan lura alla människor ibland, du kan till och med lura vissa människor hela tiden, men du kan inte lura alla människor hela tiden.”

robert Henriksson,

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland