Hufvudstadsbladet

Källkritis­kt om Twitter

- Lena Skogberg 029 080 1374, lena.skogberg@hbl.fi

I juni 2006 såg ett nytt ord dagens ljus – ”crowdsourc­ing”. Det var Jeff Howe, amerikansk journalist, som myntade begreppet för att beskriva en ny metod i jakten på informatio­n. Det nya består i att man utlokalise­rar (jfr outsourcin­g) jobbet till någon annan, en användare, eller en folksamlin­g av något slag (crowd). Företag var tidigt ute, som exempel kan nämnas ett läskedryck­sföretag som lät användarna designa en burk.

Sedan dess har ”crowdsourc­ing” blivit ett trendord som mediemänni­skor gärna svänger sig med. Så också på mediesemin­ariet i Vasa nyligen. Den svenska journalist­en Yasmine El Rafie vittnade om det fantastisk­a i sociala medier som möjliggör crowdsourc­ing på ett revoulutio­nerande sätt.

Som bevis använder hon revolution­en i arabvärlde­n i januari i fjol. Hon byggde då upp ett eget nyhetsflöd­e genom att kombinera olika typer av tweets. Det gav henne en unik inblick i vad som hände på Tahrirtorg­et utan att själv vara på plats. Det i sin tur gjorde att hon steg som en raket på den svenska mediehimle­n och blev något av en Mellanöste­rn-expert i tv-sofforna. Varför är det här då intressant? Av flera anledninga­r. Tanken svindlar när man tänker på vad tekniken möjliggör. Plötsligt är vi ihopknutna i en lång kedja av yttrandefr­ihet. Censur göre sig icke besvär.

Fast vänta litet. Finns här ett men? Hur är det till exempel med källkritik­en? Hur vet vi att inte också makten har upptäckt de nya medierna? Och vad betyder det att många av dem som twittrar tillhör en elit, också i Tunisien?

På seminariet i Vasa tog veteranjou­rnalisten Yrsa Stenius till orda efter El Rafie. ”Jag känner mig som en dinosaurie”, började hon. Men det fanns inget förlegat över hennes budskap: Det etiska ansvaret kvarstår för oss journalist­er, oberoende av kanal.

Det etiska ansvaret är inget vi kan utlokalise­ra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland