Hufvudstadsbladet

Moskvasing­larna finner inte varandra

I Moskva finns det fler gifta kvinnor än gifta män, vilket inte går ihop matematisk­t. Förklaring­en är mycket riktigt mänsklig.

- Anna-lena Laurén

– Det finns ingen annan stad i Ryssland som har vuxit så mycket som Moskva under de senaste åren. Medan Rysslands befolkning har minskat med två miljoner under de senaste tio åren har Moskvaborn­a blivit 1,1 miljoner fler, säger Fauzija Farchutdin­ova, vice direktör för statistikb­yrån Mosgorstat, till Rossijska gazeta.

Över 8 procent av hela Rysslands befolkning bor i Moskva, vars befolkning enligt de officiella uppgiftern­a för år 2012 består av 11,5 miljoner. Staden har växt med över en miljon sedan år 2002.

I verklighet­en är Moskvaborn­a betydligt fler, eftersom många som flyttar till staden inte registrera­r sig. Enligt vissa bedömare kan staden ha upp till sjutton miljoner invånare.

Kvinnorna utgör 53,7 pro- cent av Moskvaborn­a, männen 46,3 procent. I absoluta siffror finns det 800 000 fler kvinnor i Moskva än män, en siffra som nästan har fördubblat­s sedan år 2002. Orsaken, enligt demografer­na, är att Moskva är en inflyttars­tad och majoritete­n av inflyttarn­a är kvinnor.

Enligt statistikb­yrån Mos- gorstats uppgifter finns det fler gifta kvinnor i Moskva än gifta män, vilket är en matematisk omöjlighet. Orsaken är att kvinnor som är sambor ofta uppger att de är gifta, medan män som är sambor säger att de är ogifta.

Det finns en miljon ogifta män och ungefär lika många ogifta kvinnor i Moskva. Men deras önskemål sammanfall­er inte.

Männen är ogifta för att de vill vara det, kvinnorna mot sin vilja, säger Fauzija Farchutdin­ova.

anna-lena.lauren@hbl.fi Källor: Mosgorstat, Rossijskaj­a gazeta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland