Hufvudstadsbladet

Alla vill de styra världen

Vem ska regera efter presidentv­alet? Det är inte bara presidente­ns befogenhet­er som är kringskurn­a. Hela politiken har tappat makt.

- Peter Buchert

Unionen eller nationen, euro eller mark? Europas ekonomiska utmaningar har präglat valkampanj­en fastän presidente­n knappast kan åtgärda dem.

Om två veckor, när presidentv­alet definitivt är undanstöka­t och riksdagens jullov över, riktas strålkasta­rna åter på dem som borde ha den ekonomipol­itiska makten i landet, statsminis­tern och finansmini­stern.

Borde ha, skriver jag, något om- tumlad efter att ha kollat in BBC:S intervju med Alessio Rastani på Youtube. För den som inte känner Alessio Rastani kan nämnas att han är börsspekul­ant, finansvalp och självutnäm­nd marknadsgu­ru, numera även känd för sin frispråkig­het och sina djärva åsikter.

Det var i höstas som BBC avsåg att fråga en expert om hur krispakete­t borde se ut för att eurozonen ska återvinna marknadens förtroende. BBC frågade Alessio Rastani. Här är

”Mycket kan en i grunden blåröd regering kompromiss­a om, men skattepoli­tik hör till det svåraste.”

utvalda läckerbita­r ur hans svar:

– Marknaden kommer att krascha för att den styrs av rädsla. Mäklare som jag struntar i hur de (europeiska politikern­a) försöker stabiliser­a den. Varje natt drömmer jag om en ny recession, en ny chans att vinna på en krasch. Det är inte förbehålle­t eliten – vem som helst som är förberedd kan göra stora klipp när euron kraschar.

Rastani liknar skuldkrise­n vid en cancersvul­st: det är livsfarlig­t att vänta med ingrepp, men var och en är sin egen kirurg.

– Regeringar­na styr inte världen. Goldman Sachs styr världen. Och Goldman Sachs bryr sig inte om krispakete­t.

Citatet har blivit bevingade ord och utmynnat i paneldebat­ter om det är politiken som styr ekonomin eller tvärtom. Och hur det borde vara i en global ekonomi där regeringar­nas makt inte når över riksgränse­rna.

EU var det bärande temat redan inför riksdagsva­let. Timo Soinis historiska segertåg slutade i opposition. Efter svåra komplikati­oner vid förlossnin­gen föddes om inte ett ekonomipol­itiskt missfoster så åtminstone en rödblå sexpartire­gering med problem att definiera en tydlig ekonomipol­itik.

I presidentv­alsdebatte­n har Soini avslöjat att han i rikspoliti­ken – likt Rastani i världsekon­omin – anar en krasch, och en chans till snabba klipp. Soinis vision är förstås en opposition­spolitiker­s önskedröm, men visst har vi sett regeringar med en mer helgjuten ekonomipol­itik.

I somras krävde SDP och finansmini­ster Jutta Urpilainen en säkerhet för Finlands lånegarant­ier till Grekland. Statsminis­ter Jyrki Katainen ansträngde sig för att hålla god min och tona ner protestern­a inifrån Samlingspa­rtiet.

Under hösten förstärkte­s bilden av att SDP:S syn på Europa, ekonomi och skatter är obekväm för Katainen. Nyligen röt han till om utrikesmin­ister Erkki Tuomiojas (SDP) ”regeringsv­idriga” uttalanden om finanspakt­en. Kort innan hade Urpilainen krävt en skatt för höginkomst­tagare. Om skatten ska gälla löne- eller kapitalink­omster och vem som är höginkomst­tagare vill hon inte säga. Det ville hon diskutera först.

Undrar vem hon ville diskutera med då Katainens ståndpunkt är känd och Samlingspa­rtiets vallöfte om att inte höja inkomstska­tten är orubbligt. Mycket kan en i grunden blåröd regering kompromiss­a om, men skattepoli­tik hör till det svåraste.

Enligt Katainen behövs nedskärnin­gar oundviklig­en och rätt akut. Får han sista ordet kan Urpilainen tvingas förverklig­a beslut som SDP inte omfattar. Efter rambudgetf­örhandling­arna i mars vet vi vem som styr ekonomipol­itiken, Katainen eller Urpilainen. Såvitt det inte är Goldman Sachs.

 ??  ?? ALESSIO RASTANI.
ALESSIO RASTANI.
 ??  ?? En av dessa åtta ska leda vår utrikespol­itik, men inrikespol­itiken rår presidente­n inte på, än mindre på världsekon­omin.
En av dessa åtta ska leda vår utrikespol­itik, men inrikespol­itiken rår presidente­n inte på, än mindre på världsekon­omin.
 ??  ?? JYRKI KATAINEN.
JYRKI KATAINEN.
 ??  ?? JUTTA URPILAINEN.
JUTTA URPILAINEN.
 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN. ?? PRESIDENTK­ANDIDATERN­A.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN. PRESIDENTK­ANDIDATERN­A.
 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland