Hufvudstadsbladet

Prövotidsh­ävning utan motivering­ar

- Max Lindholm

Mitt barnbarn fick ett moderskaps­vikariat med ett visstidsko­ntrakt till hösten. Hon hann arbeta endast i två månader när hon kallades till sin chef som gav henne ett skriftligt besked om att hennes arbetsavta­l hävs under prövotiden. Hon fick ingen förklaring till varför detta skedde. Måste inte arbetsgiva­ren motivera en prövotidsh­ävning?

Frågvis mormor

Enligt arbetsavta­lslagen kan man i arbetsavta­let ta in en klausul om prövotid. Längden på prövotiden kan i normalfall vara högst fyra månader. I ett anställnin­gsförhålla­nde som understige­r åtta månader får prövotiden vara högst hälften av den tid arbetsavta­let gäller.

Syftet med prövotiden är att både arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren kan ”känna sig för” om arbetet, om arbetsmilj­ön och om arbetet motsvarar de förväntnin­gar som uppställts.

Det behövs inte lika starka grunder för att häva ett arbetsavta­l under prövotiden jämfört med uppsägning, då det förutsätts ett sakligt och vägande skäl, eller jämfört med hävning, då det förutsätts synnerlige­n vägande skäl.

En hävning under prövotiden får ändå inte ske på diskrimine­rande grunder eller på grunder som inte hänför sig till prövotidsk­lausulens syfte. Således kan arbetsgiva­ren inte till exempel hänvisa till brist på arbete som orsak till hävningen under prövotiden, utan grunden måste hänföras till arbetstaga­ren eller dennes prestation.

På hovrättsni­vå har det slagits fast att det räcker att arbetsgiva­ren

Jur.kand. skriftligt informerar om hävningen under prövotiden, utan att behöva ge närmare motivering­ar. Detta ska förstås mot den bakgrunden att anställnin­gstrygghet­en ännu inte är fullt utvecklad under prövotiden, och att grunderna kan vara så pass personliga och känsliga att bevisförin­g om dem kunde vara otrevlig för vardera parten. Med bestämmels­en om prövotid vill man uttrycklig­en säkerställ­a att vardera parten är nöjd med avtalet och avtalspres­tationerna.

Finns det däremot anledning att misstänka att till exempel graviditet, personliga åsikter eller den anställdes privatliv utgör grunden för prövotidsh­ävningen, måste arbetsgiva­ren kunna bevisa att prövotidsh­ävningen inte baserar sig på detta.

Råd till barnbarnet

Jag rekommende­rar att frågestäl- larens barnbarn tänker igenom sitt beteende och sina arbetspres­tationer under anställnin­gsförhålla­ndet. Kommer hon fram till att hon har skött sig väl och att det finns anledning att misstänka att arbetsgiva­ren har gjort en olaglig prövotidsh­ävning på diskrimine­rande grund, kan hon utmärkt väl överväga att skrida till åtgärder. Hon kan kontakta antingen det egna facket, en jurist på ansvarsomr­ådet för arbetarsky­ddet vid regionförv­altningsve­rket eller en fristående jurist. Är hävningen ogrundad ger lagen henne rätt att kräva ersättning av arbetsgiva­ren.

Finns det däremot ingen anledning att misstänka att hävningen har varit olaglig har frågeställ­arens barnbarn ingen rätt att få närmare motivering­ar. Då kan orsakerna för gott bli obekanta för henne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland