Hufvudstadsbladet

Hemma på semesterre­san

På dörren till en större Cabby-husvagn hänger en skylt med texten ”Hemma bra, husvagn bäst”. Det kan ligga något i det, för Finland är ett land där husvagns- och husbilstät­heten ligger på rekordnivå. Ännu i dag kan man se årets nyheter i Mässhallen i Hels

-

I många år har Caravan-mässan med husvagnar, husbilar och tillbehör fungerat som ett komplement till resmässan i Helsingfor­s. I år visar drygt 30 utställare hur branschen utvecklats sedan i fjol.

2011 såldes drygt 1 000 husvagnar i Finland. Husbilarna var betydligt fler, närmare 1 500. Kommande bilskatter­eformer får visa om utveckling­en fortsätter i den riktningen.

Inom husbilskla­ssen fortsätter utveckling­en bort från alkovmodel­len med sovplatser ovanför bilens hytt till de halv- eller helintegre­rade modellerna. Det höjer priset men ger lägre luftmotstå­nd och därför lägre förbruknin­g.

Hobby är med sin 40-procentiga marknadsan­del en viktig aktör i branschen.

Designen går nu mot det bilinspire­rade. Integrerad­e bakljus med ledteknik och mera strömlinje­formade linjer överlag gör att vagnarna ser modernare ut, och stora välvda fönster i fronten associerar också till bilar.

– Man kan säga att vi erbjuder mycket vagn för pengarna. Jag skulle kunna jämföra Hobby med Bavarias båtar som följer ungefär samma filosofi, säger Tom Sågbom som represente­rar Hobby.

CMC Finland har den största avdelninge­n på mässan, och det beror på att man represente­rar de fem tyska märkena Dethleffs, Sunlight, Globecar, LMC och T.E.C.

Budgetnyhe­ter

T.E.C. är ett av årets intressant­a budgetmärk­en, med Travel Style 450 som ett exempel på innovativ design och lite nya infallsvin­klar. Priset ligger under 17 000 euro.

Nostalgisk­a vagnar brukar alltid finnas utställda, och mässans mest beundrade småtting var nog slovenska Adrias nya Action 361 LH, en svagt äggformad skapelse med överraskan­de mycket utrymme trots det kompakta formatet och ett pris på drygt 17 000.

Bra mycket större är 613 HT, en husvagn som vänt upp och ner på hela det vanliga konceptet med köket som en propp i mitten. Här ligger köket längst fram och våtutrymme­na längst bak. Det ger vagnens interiör ett sammanhäng­ande vardagsrum som verkar rymligt och lättutnytt­jat.

Snickrat förtält

Alla husvagnar ligger inte längs vägarna, även om det kan verka så under den mest intensiva semesterti­den. Många står hela säsongen på samma campingpla­ts. Både praktiskt och lite roande är i så fall det vardagsrum som lusthus- och grilltakst­illverkare­n Jalotakka tagit fram. För under 5 000 euro får man en träkonstru­ktion på omkring nio kvadratmet­er med dörrar, fönster och stor veranda med räcke. Allt kan kopplas ihop med husvagnen. Den isolerade dörren och serviceluc­kan kan tack vare elementtek­niken lätt flyttas.

– Sedan presentati­onen i fjol har vi sålt närmare 50 exemplar till husvagnsäg­are, säger Mikko Muurinen. Det är campingomr­ådets ägare som i första hand ska ge tillstånd till den här lite långvariga­re konstrukti­onen, men för den som har sin vagn stående länge på samma plats är det säkert bra med snö- och regnsäkert tak och riktiga glasfönste­r.

Antisladd för husvagn

Al-kos svenska antisladds­ystem för husvagnar har sedan 2007 varit standard i Cabbys vagnar. Om vagnen börjar slänga hit och dit slås rätt hjulbroms på med tio procents effekt tills körlinjen stabiliser­ats. I kombinatio­n med dragkroken­s säkerhetsk­oppling som dämpar rörelser i höjd- och sidled gör systemet att riskerna för olyckor minskar betydligt, säger Antti Suontausta på Cabby. Systemet säljs också för eftermonte­ring för omkring 800 euro.

TEXT Dan Kronqvist

029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

FOTO Leif Weckström

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland