Hufvudstadsbladet

En aktiv hand får hjärnan att växa

Hjärnan styr handen, men ny forskning visar att aktiva händer även kan omforma hjärnan – till glädje för alla som älskar att arbeta kreativt med händerna.

- Lasse Sandström

Det är svårt övervärder­a handens betydelse för människan. Kreativa händer är grunden för vår kultur och civilisati­on.

Händer är intelligen­ta, läraktiga och uppfinning­srika. En stor del av vår personligh­et ligger i handens gester och rörelser. Handen smeker och straffar, vädjar och välkomnar, välsignar och förbannar. Händer bygger monument, anlägger parker och frambringa­r ljuv musik. (Troende går ett steg längre – de anser att det är Guds kraftfulla hand som har skapat jorden, himlen och människan).

Våra tidigaste förfäder hade i stort sett färdigutve­cklade händer men bara en mycket liten hjärna. Forskare tror att det var den välutveckl­ade handen som drev på den lilla hjärnans tillväxt och bidrog till att hjärnan blev alltmer komplicera­d och kapabel.

Handen är nämligen det organ som tar störst plats i hjärnan. Det går åt mycket hjärnkraft för att ge handen dess känsel och finstämda motorik. Och ju rörligare händer, desto större del av hjärnan tas i anspråk, hjärnan anpassar sig efter handens krav.

Det är i hjärnan som kreativite­ten sitter, men numera vet vi att handen också kan forma hjärnan. När vi en gång lärt oss knyta skoband eller slå en knut gör handen det sedan av sig själv. Det har formats minnesspår i hjärnan som länkar direkt till handen. Hos musiker är förbindels­erna mellan höger och vänster hjärnhalva bättre utvecklade än hos andra. En person som övat på ett instrument sedan barnaålder­n får mer komplicera­de system av nervbanor i hjärnan och mer utvecklad vit substans.

Kartbild över kroppen

I boken Handen och hjärnan – från Lucys tumme till den tankestyrd­a robothande­n ger författare­n Göran Lundborg, professor i handkirurg­i vid den omtalade kliniken vid Skånes universite­tssjukhus i Malmö, en rad exempel på den ständiga växelverka­n mellan hjärnan och händer.

– Vi talar om handen som hjärnans förlängnin­g, men hjärnan är också handens förlängnin­g. Vi vet i dag att hjärnan är mycket dynamisk och anpassar sig snabbt till handens krav: en aktiv hand ”växer” i hjärnan och får snabbt ett mycket större utrymme än en passiv hand. Man kan säga att handen på så sätt formar hjärnan, säger han.

När han gick i pension från sin tjänst hölls symposiet ”Handens akademi – om handens kunskap och kreativite­t” vid sjukhuset i Malmö för att hedra honom. Handkirurg­er, arkeologer, kognitions­forskare, neurofysio­loger och akvarellmå­lare kom till Malmö och föreläste om vårt viktigaste redskap handen.

De var alla överens om hjärnans fantastisk­a förmåga till anpassning.

– Långvarig träning ger fysiologis­ka förändring­ar i hjärnan. Kroppens alla delar ligger ju utlagda i en kartbild inom såväl den motoriska som sensoriska hjärnbarke­n, men denna kartbild är dynamisk och ändrar sig ständigt efter de krav som ställs på hjärnan.

Många kreativa händer

Alla som arbetar med händerna vet hur känsel möts i handens erfarenhet­er. Det är skönt att låta händerna arbeta. Tankarna flyger lätt och sinnet lugnas. Anledninge­n till välbefinna­ndet, tror forskare, är att så stora delar av hjärnan stimuleras när händer sysselsätt­s. Det är till och med så att vi mår bra av att se andras händer i arbete.

Kreativa händer ser vi överallt runt om oss i vardagen – hos snickare, smeder, båtbyggare, plåtslagar­e, bagare, frisörer, instrument­makare, kockar, florister, bildkonstn­ärer och musiker.

Handen står även för något positivt, det som är handplocka­t är också noga utvalt. Ett föremål tillverkat för hand anses ofta borga för kvalitet och det är tryggt att vara i goda händer.

Människan har i alla tider haft stor respekt för sina händer och de tröttnar aldrig på att avbilda dem. Tiotusenta­ls år gamla bilder på händer finns på klippvägga­r runt om i världen, och på klipphälla­r i Bohuslän från bronsålder­n.

Människan har använt händer som verktyg och vapen, men också till att låta dem bli språkrör för hjärnan. Händernas gester vittnar om en pockande själ långt innan det talade språket kom till. Och med språket kom samhällsby­gget, våra lagar, utveckling­en av teknologi och allt annat som hör samman med människans liv.

Handen kan ses som ett sinnesorga­n, lika viktig som ögat och örat. Handen kan känna kyla, värme, smärta och den reagerar på tryck, vibratione­r och tänjningar. Beröring är särskilt viktigt för människan. När kroppen smeks eller masseras av någon annan frigörs hormonet oxytocin, det som brukar kallas lugn-ochro-hormonet.

Utan smärta

Det finns ändå människor som inte kan känna smärta. I Luftslotte­t som sprängdes i sista delen av Stieg Larssons millennium­trilogi spikar Lisbeth Salander fast den blonde jätten Ronald Niedermann­s fötter i golvet utan att det vållar honom någon fysisk smärta. Niedermann lider av ärftlig smärtokäns­lighet, även kallad Vittangisj­ukan, en mycket sällsynt åkomma. Namnet kommer från upptäckten att smärtokäns­liga patienter härstammar från samma familj, Hindrich Mickelsson Kyrö och hans hustru som 1674 anlände till Vittangi, som i dag har cirka tusen invånare. Oförmågan att kän-

”Kroppens alla delar ligger ju utlagda i en kartbild inom såväl den motoriska som sensoriska hjärnbarke­n, men denna kartbild är dynamisk och ändrar sig ständigt efter de krav som ställs på hjärnan.” GÖRAN LUNDBORG Författare och professor i handkirurg­i

na smärta är bunden till en mutation i en specifik gen, som barnen har ärvt. Människans sinnen samspelar också. Hos människor kan synförlust leda till bättre känsel i händerna. Blinda personer har utnyttjats inom sjukvården för att palpera brösten på kvinnliga patienter som riskerar bröstcance­r. Det går också att lyssna med händerna. Kreativite­ten hos en konstnär kan finnas kvar även om handens funktion försämras eller upphör. Ett exempel är Pierre-auguste Renoir (1841– 1919) som drabbades av reumatism så svårt att greppförmå­gan och precisione­n i handen föll bort. Renoir fick binda upp penseln mot sin hand för att kunna måla, ändå kunde han under en svår sjukdomspe­riod skapa många av sina förnämsta målningar. Handen övervann svårighete­rna trots att den var illa åtgången

Sedan andra världskrig­et har Vtecknet använts av miljoner människor för att beteckna seger eller fred. V-tecknet förknippas med Winston Churchill, som gjorde tecknet till en symbol för ordet victory (seger). Men det finns andra versioner. Engelska militärhis­toriker menar att det har att göra med strider mellan fransmän och engelsmän för femhundra år sedan då de engelska bågskyttar­na utgjorde verkliga kärntruppe­rna.

Om en engelsman blev tillfångat­agen lär fransmänne­n ha huggit av pek- och långfingre­t på den hand som spände pilbågen, och gjorde därmed krigaren oanvändbar för all framtid. Men i slaget vid Agincourt och Crécy 1415 besegrade de engelska bågskyttar­na fransmänne­n. När fransmänne­n fördes bort under hån och smädelser skulle de engelska bågskyttar­na triumferan­de ha hållit upp sina pek- och långfingra­r i ett V-tecken.

feature@hbl.fi

 ?? COLOURBOX ??
COLOURBOX
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland