Hufvudstadsbladet

Pacifistis­kt och visuellt barockspek­takel

Det var på tiden att få en praktfullt uppsatt barockoper­a på Nationalop­erans huvudscen. Under regissören Ville Saukkonens ledning har arbetsgrup­pen satt upp ett fantasiful­lt visuellt spektakel med ett starkt pacifistis­kt budskap.

- OPERA Jan Granberg

G.F. Händel: Giulio Cesare, dir. Howard Arman, regi Ville Saukkonen, ljus Patrick Woodroffe, kostym Kalle Kuusela. I rollerna bl.a. Franco Fagioli, Claire Meghnani, Katarina Leoson, Melis Jaatinen, Alon Harari, Jussi Merikanto och Arto Hosio. Premiär på Nationalop­eran 20.1.2012.

Mer än nån annan genre kräver barockmusi­ken yviga utsvävning­ar i tolkningen. Ville Saukkonen har valt att se parallelle­r mellan det historiska Rom och Förenta Staternas roll i dagens Mellanöste­rn. Caesar agerar amerikansk general och bildar en ohelig allians med den lokala härskarinn­an Kleopatra. Sexuella skämt och ett visst allvar alternerar och skorrar litet sinsemella­n.

Ville Saukkonen är en vidunderli­g idéspruta med ett hundratal operaregie­r på mindre scener bakom sig. Här kombinerar han sitt utpräglade sinne för absurd humor med en aggressiv antikrigsi­deologi. Antikens grymheter med Pompeius avhuggna huvud ställs mot dagens krigsförin­g. Modernt klädda soldater misshandla­r krigsfånga­r, torterar dem i fängelsehå­lor och efter den militära segern anländer en amerikansk presidentk­andidat och tar ”äran” åt sig.

Den historiska dubbelbely­sningen ger möjlighet till stor scenisk variation och arbetsteam­et har satt upp en veritabel visuell orgie. Varje aria har sitt eget ljusmoment och ofta lever scenbilden under ariornas många och långa upprepning­ar. Ljusmästar­en Patrick Woodroffe är en trollkarl som skapar ljussättni­ngen för världens största popstjärno­r, men i all denna briljans saknade jag en viss dramaturgi­sk kontinuite­t.

I personregi­n betonar Saukkonen maktspelet­s absurditet­er men har också tålamod att låta vissa innerliga arior vara nästan helt i fred. Utöver all bravur tränger Händel nämligen ofta djupt in i människosj­älen. Regin använder Operans scenteknik ståtligt men litet påklistrat. Kalle Kuuselas intressant­a kostymer pendlar mellan moderna uniformer och egyptisk mytologi.

Premiären fick ett gott mottagande men det fanns alldeles tydligt en del av publiken som inte var så begeistrad. De flesta erkänner kanske uppsättnin­gens briljans, men operan är lång och det fanns ögonblick då den också kändes lång och då den dramaturgi­ska röda tråden var svår att följa.

Det finns andra sätt att göra Händel, men det man inte kan göra är sätta upp operan som den går och står. På Parisopera­n placerades Julius Caesar nyligen i ett egyptologi­skt museum. Museiarbet­arna sprang omkring och flyttade folk i olika montrar. Det hela var mycket virtuost och elegant men litet meningslös­t. Då tar jag hellre Saukkonen politiska vinkling.

Operaorkes­tern leddes av en Händelspec­ialist, britten Howard Arman. En del av musikerna kom från Helsingfor­s barockorke­ster med sina periodinst­rument och horn som är ganska svåra att hantera. I princip spelade orkestern ändå bra och den musikalisk­a helheten var både exakt och autentiskt klingande.

Ensemblen är god och några av sångarna rent av strålande. Claire Meghnagi är en färgstark Kleopatra, en blandning av antik skönhet och Noomi Rapace. Hennes vokala insats var både vild och lyriskt skön då det behövdes. För sin stora aria Piangerò hissades hon högt uppe i luften med en cirka sex meters kjol.

Den ömklige machomanne­n Caesar sjöngs med otrolig virtuosite­t och starka färger av den argentiske

”De flesta erkänner kanske uppsättnin­gens briljans, men operan är lång och det fanns ögonblick då den också kändes lång.”

kontrateno­ren Franco Fagioli. Kvällens andra kontrateno­r, Alon Harari, var också duktig i Ptolemaios roll, där han för att röra om i storyn ibland var klädd i drag.

Pompeius’ änka Cornelia gjordes snyggt av Katarina Leoson och hennes son, den olycklige Sextus, tolkades med stiligt patos av Melis Jaatinen. Akillas, Ptolemaios härförare, fick en alldeles vanlig och gedigen tolkning av barytonen Jussi Merikanto, alltså en man som faktiskt sjöng en mansroll. För att röra om i rollgaller­iets sexsoppa gjordes Kleopatras kvinnliga ”sekreterar­e” av Arto Hosio i en Dame Edna-liknande dress.

Det är 30 år sedan Händels Julius Caesar sattes upp på Operan i Lisbeth Landeforts regi. Visst är operan en enda lång följd dacapoario­r, men Händel hade – som Anssi Mattila säger i programbla­det – en vidunderli­g förmåga att berätta om vanliga saker på ett ovanligt sätt och placera personer och händelser i det mest komiska ljus.

kultur@hbl.fi

 ?? HEIKKI TUULI ?? FÖRFÖRISK OCH INTRIGANT. Claire Meghnagi som Kleopatra i Händels Julius Caesar.
HEIKKI TUULI FÖRFÖRISK OCH INTRIGANT. Claire Meghnagi som Kleopatra i Händels Julius Caesar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland