Hufvudstadsbladet

Frankenste­in syr ihop och

Ralf Andtbacka kan elda i en kakelugn som han själv varit med om att riva och bygga, han undervisar gymnasiste­r i språk och litteratur och han har egna böcker på gång. Dessutom är han intressera­d av andras.

-

Vi träffas för att tala om hans senaste bok och om den finlandssv­enska förlagsbra­nschens stora konvulsion, då Schildts uppgår i Söderström­s. Då är det dags att nogsamt inventera de småaktörer som finns – vem kan utmana en sådan monopolsit­uation som det nya storförlag­et får i vår minoritets­litteratur?

2010 grundade Ralf Andtbacka tillsamman­s med författark­ollegan Metha Skog förlaget Ellips, som ger ut poesi, kortprosa, essäistik. Fem titlar har hittills utkommit, och förlaget får snart officiell juridisk status som förening med styrelse. Redaktörer­na är Andtbacka, Skog och poeten Catharina Gripenberg. Arbetet utförs ideellt, med andra ord gratis. För att täcka utgivnings­kostnadern­a är Ellips beroende av stipendier. Som samarbetsp­artner i distributi­onen har man haft Söderström­s, från och med fusionen får man sköta distributi­onen själv.

– Vi kommer aldrig att bli ett stort förlag, vi är inget alternativ till Schildts och Söderström­s. För att vara ett profession­ellt alternativ måste man ha råd med anställd personal och det kommer vi inte att kunna ha. Vi ser oss själva som ett komplement, men med så pass mycket struktur att vi på något sätt kan profession­alisera redaktörsa­rbetet och bokprodukt­ionen, säger Andtbacka. Varför blir man poet i Svenskfinl­and om man är behörig språklärar­e och dessutom relativt händig? Och så uppmuntrar du dessutom andra att bli det. – Ja varför ger man sig in på det här? Det är ju mot bättre vetande. Men blir man författare så är det för att det finns ett ... jag tycker inte om ordet kall, men att det finns en vilja att vara en skrivande människa, och att få vara det i ett sammanhang. Att sen engagera sig i andras skrivande och göra många slags saker kan vara ett slags samvetsfrå­ga, man vill bidra till det sammanhang man vill tillhöra. Och dels är det ju ett sätt att hålla ångesten borta, säger Andtbacka och skrattar på ett sätt som bara kan beskrivas som gemytligt.

Hans bidrag till det litterära sammanhang­et – att sammanföra människor som läser och skriver och bryr sig om litteratur – är vid det här laget många; han har varit aktiv i allt från litteratur­föreningar på gräsrotsni­vå till Finlands svenska förfat- tareföreni­ng, varit kopplad till förlaget Scriptum och, under åren han var länskonstn­är 2000–2005, tagit initiative­t till Vasa Littfest, som i höstas ordnades för elfte gången. De här sammanhang­en måste skapas och skapas om igen eftersom det inte längre finns ett bildningsb­orgerskap som i samlad tropp på ett förutsebar­t sätt köper och läser ”årets böcker”? – Om det finns en kvarleva av detta ”man måste känna till”-intresse så har det i alla fall försvagats väldigt mycket. Det finns ingen given bred publik att luta sig tillbaka mot, allt är mycket mera osäkert och öppet. Så det handlar om att hitta intressera­de individer och man vet aldrig riktigt var de finns.

Gymnasielä­rarjobbet har varit en ”mycket liten ekonomisk buffert” i Ralf Andtbackas författarl­iv. Just nu har han treårigt författars­tipendium, men jobbar också lite på Vasa Aftis som timlärare.

– Där ser man att bland unga människor finns det alltid de som har beredskap att ta till sig text, att kunna läsa. Man kan inte nå alla men det finns alltid någon med begåvning och mottagligh­et. Då vi gör diktanalys­er märker man att det är många som snappar upp och fattar vad det handlar om – jag vet inte om de tyck

er om det men de lär sig hur man ska läsa dikt och då har de kommit långt på vägen. Men den som undervisar i modersmål och litteratur måste ha väldigt mycket engagemang och entusiasm för det finns mycket att kämpa med också, elevernas sviktande språkkänsl­a till exempel. Din sjunde bok, Magnetmemo­arerna, kom ut på Ellips i höstas, fick fin kritik och kandiderar för Runebergsp­riset. Innan den utkom talade du om den som om den var väldigt smal och underlig – men jag tyckte den var väldigt läsvänlig! – Vanligtvis har man något hum om hur mottagande­t av en bok ska bli,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland