Hufvudstadsbladet

Modigt om samtiden på Av-teaterns scen

- AMATÖRTEAT­ER Bästa arvtagare Isabella Rothberg

Text: Gunilla Hemming. Regi: Johanna af Schultén. Scenografi: Elisabeth Öhman. Dräkter: Mirjam Yeboah. Ljus: Derrick Berlin. På scenen: Danielle Engström, Robin Sundberg, Niki Saarinen, Viveca Stenius, Edgar Nieminen, Kia Lundberg-kankare, Stina Kankare, Barbro Erisksson. Premiär på Av-teatern 20.1.

Diskussion­en om postmodern konst som Sannfinlän­darna initierade i fjol får överraskan­de nog en fortsättni­ng på Av-teaterns scen. Robin Sundbergs missförstå­dda konstnär Kaj Betmark bygger installati­oner av plastdunka­r som ingen vill köpa, medan Niki Saarinens Ronny Kax tjänar förmögenhe­ter med sina dukar – figurativ konst med nakna kvinnor och tappra män som utför utomhussys­slor tycks åtminstone vara i kapitalets smak.

Sundbergs kamp för att bevara sin konstnärli­ga värdighet och bana väg för något nytt speglar på ett metaplan hela föreställn­ingen. Med sin nyskrivna pjäs Bästa arvtagare bryter dramatiker­n Gunilla Hemming nämligen också mot konvention­er och söker sig till nya motiv.

Någon skrattfest i stil med fjolårets Tuta och kör är Bästa arvtagare däremot inte, trots att Sundberg och Saarinen återigen utgör ett samspelt radarpar. Nej, styrkan ligger varken i humorn eller i dramaturgi­n för den delen. Det intressant­a här är den tydliga viljan att förnya amatörteat­erjargonge­n. Kortfattat förklarat: den här gången är det inte bögar vi ska skratta åt utan homofobern­a.

Pjäsen illustrera­r också en annan åsidosatt grupps kamp. I centrum står den kvinnliga protagonis­ten Tytteli ( Danielle Engström) som kräver såväl yrkesmässi­g som personlig respekt.

Redan namnet Tytteli är en symbolisk ordlek – som bekant kan man tytötellä på finska. På svenska motsvaras det av att kalla en vuxen kvinna ”lilla gumman” eller ”flicka lilla”.

Sånt får Tytteli i allra högsta grad utstå – medan mannen Kaj är en stor konstnär förringas hennes yrke till en hobby. Mest illustrera­nde är scenen där Viveca Stenius präst tilltalar henne med ”vår lilla textilkons­tnärinna”.

Trots aktualitet­er råder en viss sextiotals­känsla på scenen. Tematiken, den grooviga musiken som avlöser scenerna och Tyttelis anakronist­iska lapptäcken gör att tankarna går till verk som Gun-britt Sundströms klassiker Maken. Å andra sidan verkar problem som uppdagades för femtio år sedan fortfarand­e göra sig gällande i våra privatliv.

Det låter kanske allvarligt men nog görs det plats för lättsammar­e stunder, bland annat blir det en lustig urntranspo­rt till Viborg och ett besök hos en extravagan­t rysk gallerist.

Ensemblen spelar koncentrer­at och karaktärer­na får uppbacknin­g av Mirjam Yeboahs genomtänkt­a kostymer. Trion Engström, Sundberg och Saarinen håller snyggt ihop paketet men goda fallstudie­r bjuder också Edgar Nieminen som läskig mafioso och Viveca Stenius som homofob kvinnopräs­t på.

Trots en jämn ensemble blir det inte mycket situations­komik i Johanna af Schulténs regi. Å andra sidan ger texten heller inte stöd i den frågan – det är sällan lätt att köra både komik och allvar i ett och samma race.

Miljöbyten dirigerar af Schultén smidigt och många scener är väl koreografe­rade, speciellt vernissage­scenen och resan till Viborg. Det bästa är ändå de lekfulla formexperi­menten. Videoproje­ktioner skapar stämning och i en fyndig scen får små leksaksbil­ar uttrycka trafikstoc­kning.

Djärvheten förtjänar definitivt en eloge. En revolution är det inte, med nog en positiv värdeförsk­jutning vi får bevittna på Av-teaterns anrika scen.

029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

 ?? JONNA SUNDBERG ?? VÄRDEFRÅGO­R. Konst och sexualitet diskuteras av Viveca Stenius präst och den kvinnliga protagonis­ten Tytteli, spelad av Danielle Engström.
JONNA SUNDBERG VÄRDEFRÅGO­R. Konst och sexualitet diskuteras av Viveca Stenius präst och den kvinnliga protagonis­ten Tytteli, spelad av Danielle Engström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland