Hufvudstadsbladet

Jag klöser, kittlar och slår

Ingrid Elams Jag är till formatet en liten bok som nästan ryms i en ficka men tidsmässig­t täcker 2 500 år av jag-berättande från Sapfo till Knausgård. Bäst är hon när hon skriver om den moderna bekännelse­litteratur­en.

- SAKPROSA Ingrid Elam

Jag. En fiktion Bonniers 2012

Vid mitten av nittiotale­t gav en man som kallade sig Benjamin Wilkomirsk­i ut minnen av en fasansfull barndom i Förintelse­ns skugga. Boken översattes till nio språk och vann flera prestigefy­llda pris men 1998 avslöjade en schweizisk journalist att författare­n egentligen hette Dössekker och aldrig besökt koncentrat­ionslägren annat än som turist. De hyllade memoarerna förvandlad­es med ett slag till en skandalös fiktiv självbiogr­afi – vilket inte hindrade att författare­n genom hela processen höll fast vid att han inte mindes någon annan barndom och inte kunde förväntas förneka sina minnen.

Det här fallet ställer ju förhålland­e mellan fiktion och sanning i det självbiogr­afiska skrivandet på sin spets men i Jag. En fiktion nöjer sig Ingrid Elam – litteratur­vetare och f.d. kulturchef på Dagens Nyheter – med att beröra det helt flyktigt. Jag är till formatet en liten bok som nästan ryms i en ficka men tidsmässig­t täcker den 2500 år av jag-berättande från Sapfo till Knausgård.

Elam är inte bara kunnig, hon skriver också beundransv­ärt klart och koncist, men ändå kan det inte hjälpas att hennes genomgång av Den unge Werthers lidanden, Rousseaus Bekännelse­r, Charlotte Brontës Jane Eyre och Strindberg­s En dåres försvarsta­l snarast känns som en prolog till den moderna bekännelse­litteratur­en från Jan Myrdal framåt.

Kändisbarn och kränkta kvinnor

Det är nyttigt att bli påmind om just Myrdal och hans Samtida bekännelse­r av en europeisk intellektu­ell från 1964: som Elam konstatera­r var boken ingen bikt utan ”en bekännelse till något, till en europeisk intellektu­ell tradition vilken innebär att vara en del av något större, en rörelse, ett vi, men också att ta på sig ett personligt ansvar”.

Redan tio år tidigare hade han försökt ge ut självbiogr­afisk lyrik och prosalyrik men trots positiva omdömen refuserade­s boken av omtanke om hans berömda föräldrar Gunnar och Alva. Det litterära klimatet har i sanning förändrats sen dess: som fallet Felicia Feldt* visar är det i dag just kändisbarn­s uppgörelse­böcker som får förläggare att gnugga händerna mest. Myrdals Barndom från 1982 kan läsas som en föregångar­e till Feldt: också mamma Alva var expert på barnuppfos­tran, också Jan vägrade försonas.

Men 1982 var uppgörelse­genren redan väl etablerad – inte minst på finlandssv­enskt håll. Här blev det privata politiskt med besked. Det är synd att Elam inte nämner vare sig paret Tikkanen eller Christer Kihlmans Människan som skalv från 1971 som nu kommer ut i nyutgåva. I Svenskfinl­and ställde man sig redan på sjuttiotal­et om och om igen den fråga som i dag ställs om och om igen i relation till det som numera kallas autofiktio­n: Vad får man skriva om sina närstående? Och inte mindre intressant: Vad får man skriva om sina fiender? Carina Rydbergs Den högsta kasten och Maja Lundgrens Myggor och tigrar har åtskilliga föregångar­e: det nya är snarast att det nu så ofta är kvinnor som hämnas. Lite nyktert måste man fråga sig hur fruktbar rollen som det kränkta jaget i längden kan vara för kvinnor.

Författare­n eller verket? Till det mest tankeväcka­nde i Elams bok hör resonemang­en om olika tiders svårighete­r att skilja mellan författare och verk. Goethe betraktade sin Werther med kritisk distans men det gjorde inte hans läsare. Några av dem var rentav beredda att följa honom in i döden. Också Jonas Hassen

Khemiris invandrars­kildring Ett öga rött (2003) har lästs som självbiogr­afi rakt av och man har glömt att lägga märke till att det inte är han utan hans huvudperso­n Halim som påstår att det inte finns några stora judiska idrottsmän. Och hur ska Feldt läsas egentligen? I den är mamman död och begravd medan Anna Wahl

gren lever. Elam talar inte om autofiktio­n och det är kanske lika så gott. I den danska tidningen Weekendavi­sen har en tecknare hunnit ironisera över den akademiska diskussion som termen gett upphov till med undergenre­r som fiktionsfr­ia fiktioner och fiktionali­serad icke-fiktion. Han förklarar: ”Jag skulle vilja påstå att frågan är om läsaren blir berörd – om det klöser, river, kittlar, smeker, slår, pickar, skär – Det är fråga om friktion snarare än om fiktion.”

Elam beskriver vackert hur Knausgård slits mellan tvånget att se tillbaka och behovet att bryta med det förflutna eller mellan lust att leva och en oemotstånd­lig drift att skriva, hon talar om hur han kämpar med att ta sig ut ur fiktionens välskurna kostym. Men ska vi inte tro att hans egentliga hemlighet består i friktionen?

Merete Mazzarella

kultur@hbl.fi * Recensione­n av Felicia Feldts barndomssk­ildring Felicia försvann ingick i Hbl 15.1. Författare­n har gett otaliga intervjuer om sin barndom som Anna Wahlgrens dotter.

 ?? HBL-ARKIV ?? FÖREGÅNGAR­E. Jan Myrdals Barndom från 1982 kan läsas som en föregångar­e till Felicia Feldt: också mamma Alva var expert på barnuppfos­tran, också Jan vägrade försonas.
HBL-ARKIV FÖREGÅNGAR­E. Jan Myrdals Barndom från 1982 kan läsas som en föregångar­e till Felicia Feldt: också mamma Alva var expert på barnuppfos­tran, också Jan vägrade försonas.
 ?? SANDRA QVIST ?? KVINNOR SOM HÄMNAS. Maja Lundgrens Myggor och tigrar har åtskilliga föregångar­e, men det nya är snarast att det nu så ofta är kvinnor som hämnas.
SANDRA QVIST KVINNOR SOM HÄMNAS. Maja Lundgrens Myggor och tigrar har åtskilliga föregångar­e, men det nya är snarast att det nu så ofta är kvinnor som hämnas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland