Hufvudstadsbladet

Härskaren av helvetet och kvinnorna

- NOVELLER Birgitta Lindqvist

Grymhet Bonniers 2011

Allting började i Kina. Så kan man säga utan att riskera att ta nämnvärt fel, för även om det inte alltid skulle vara helt sant, så finns det en tidig kinesisk variant av nästan allt som på något sätt kan förbindas med begreppet kultur i vår värld. Skriften, nudlarna och sidentyget är några av dessa. Och dikten; här är en som kom till 2300 år före vår tideräknin­g:

Åkerbrukar­ens sång Dagen gryr, av arbete full. Med vila kommer natten. Jag vänder min åker för matens skull. Jag gräver min brunn och får vatten. Vad angår mig kejsarens ära och prakt, storhet och makt?

För en kort tid sedan fick jag en ny bok i mina händer. Den heter Grymhet och är skriven av Birgitta Lindqvist. Hon har bott i Kina under längre tidsperiod­er och är förresten gift med den kände populärhis­torikern Herman Lindqvist som hon delar många av sina kinesiska erfarenhet­er med.

Birgitta Lindqvist har kommit mycket nära det kinesiska, så nära att hon kan föra andra en bit på vägen in i Mittens rike, där det för övrigt finns fem väderstrec­k och där det femte är just mitten. Grymhet är en novellsaml­ing eller kanske i lika hög grad en samling essäer. Mycket handlar om det svåra eller omöjliga i att vara kvinna i Kina, i dag eller ännu mer under tidigare epoker. Den första texten ”Taklamakan” slutar med orden: ”Härskaren av helvetet dömer honom till det grymmaste straffet: Zeng ska återfödas i en kvinnas kropp.” Och då har vi nyss fått läsa att Zeng först doppats i kokande olja, spetsats på rader av svärd och tvingats svälja flytande metall. Nu ska det alltså bli värre ...

Sirligt tecknade fasor

Det finns, inte oväntat kanske, också en berättelse om liljefötte­rna. Vi bjuds på en liten inledning där vi möter en prins som i sin närhet har en underbar dansös som dansar på tåspetsarn­a klädd i sidenstrum­por. Denna lilla vackra bakgrund avslutas med det hårda konstatera­ndet: ”Prinsens skönhetsup­plevelse på 900-talet gav upphov till miljoner kvinnors lidande och vanställda fötter.” Och till sist får vi tillsamman­s med Birgitta Lindqvist vara med om hur en gammal kvinna tar av sig tygskorna och lindar upp fotbanden tills de små smärtsamt ihopkrökta fötterna blir synliga, men att röra vid dem avstår vi ifrån.

Vi ser in i det enda tillåtna ansiktet, Maos ansikte, och i tusentals kopior av det. Men från en tid långt efter Maos kommer historien om de unga kinesiskor­na som riskerar synen för att genom en operation avlägsna ögats sneda linje och för att få ögonlock att smeta ögonskugga på.

Det är svårt att värja sig emot sirligt tecknade fasor som den om den grymma kejsarinna­n Cixi som kastar de stackars eunuckerna som inte kan simma i vattnet som föda åt karparna och ”hovdamerna fnissade när hon föraktfull­t påpekade att

”Många av de här korta berättelse­rna för tanken till klart tecknade miniatyrer, ja, faktiskt till kinesiska tuschteckn­ingar.”

eunuckerna inte hade någon ‘drake’, därför var deras dödsskrik gälla som kråkornas”.

Vi promenerar i Fu Xing-parken i den gamla franska stadsdelen i Shanghai. Vårt mål är en plats nära utgången där en gammal man står böjd över stenläggni­ngen och målar dikter med en pensel doppad i vatten. Under några ögonblick är dikten där, sedan inte.

Något av det allra intensivas­te och starkast berörande finns inrymt i den lilla berättelse­n om fredsprist­agaren Liu Xiaobo och hans kärleksför­klaring till hustrun som slutar med orden: ”Även om jag skulle krossas till pulver, skulle jag använda min aska till att omfamna dig.”

Saklig och personlig

Texterna i den här samlingen är alla vackert och pregnant skrivna och de ger läsaren överraskan­de djupa inblickar i Kina och det kinesiska. I boken behandlas både historia, politik och kultur, men det är de mänskliga relationer­na som står i centrum, kommunikat­ionen mellan en västerländ­sk människa och hennes kinesiska systrar och bröder i världen. Samtidigt som framställn­ingen är mycket saklig är tonen hela tiden djupt personlig. Närmandena mellan väst och öst känns i hög grad angelägna, visserlige­n ofta fyllda av komplikati­oner men alls inte omöjliga.

Många av de här korta berättelse­rna för tanken till klart tecknade miniatyrer, ja, faktiskt till kinesiska tuschteckn­ingar. Och det känns helt riktigt att avsluta den här lilla presentati­onen med en dikt av Li Po (701–762): Mitt vita hår kan bli ett långt, långt rep, men lodar aldrig sorgens djup ändå.

Bodil Zalesky

kultur@hbl.fi

 ?? ANNA-LENA AHLSTRÖM ?? MYCKET NÄRA DET KINESISKA. Birgitta Lindqvist kan föra läsaren en bit på vägen in i Mittens rike, där det finns fem väderstrec­k och där det femte är just mitten.
ANNA-LENA AHLSTRÖM MYCKET NÄRA DET KINESISKA. Birgitta Lindqvist kan föra läsaren en bit på vägen in i Mittens rike, där det finns fem väderstrec­k och där det femte är just mitten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland