Hufvudstadsbladet

Hade Mannerheim körkort?

- Dan Kronqvist

Vid det här laget har vi fått läsa det mesta om Mannerheim­s liv och verk, om hans kvinnobeka­nta och om hans hästar. Därför är det väl inte mer än rätt att det ges ut en bok om de fordon han ägde eller använde under sin aktiva tid.

Det mest underhålla­nde avsnittet i Cingiz Safiullas Mannerheim ja kulkuneuvo­t (Kustantaja Laaksonen 2011) ägnas åt den intrikata frågan om Mannerheim, som ofta sagt att han inte tycker om att köra, någonsin skaffat körkort. Tänk om ingen vågade fråga?

Safiulla har ägnat mycket tid åt veteranbil­ar och bilhistori­a, både privat och inom bilhistori­ska föreningar i Finland, och vet hur man ska ta sig an också det här ämnet. Svart på frågan blir ett försiktigt ja.

I själva verket ägde Mannerheim inte många bilar. Däremot hade han alltid bilar till sitt förfogande, inte minst i krigstid när försvaret samlade åt sig fordon från hela landet. En del skulle returneras efter kriget, andra förblev försvarets egendom.

Bland de bilar Mannerheim förknippas med är Avions Voisin från 1920 antagligen en av de mest exklusiva. Mannerheim­s exemplar såldes 1947 till Sverige och slaktades för att ge delar åt andra bilar av samma märke. Gabriel Voisin var från början flygingenj­ör, men satsade tidigt på bilar. De tekniska lösningarn­a var långt före sin tid, men serierna var korta och utveckling­sarbetet slukade alla resurser.

Marmon Speedster 1927 är ett annat exklusivt märke. Den bilen är nu efter många brokiga öden restaurera­d till originalsk­ick här i Finland, precis som flera andra bilar med Mannerheim­historia.

Tåg, flygplan och hästar

Bilarna får mycket uppmärksam­het, men i boken finns också avsnitt som behandlar tåg, flygplan och – naturligtv­is – hästarna Andermann och Käthy.

Mellan texterna om Mannerheim­s fordon plockar Safiulla in en mängd värdefull informatio­n för den intressera­de. Försvarets bilregistr­eringssyst­em under 1920-talet, en komplett redogörels­e för händelsern­a under Marskens 75-årsdag inklusive tågresan med Adolf Hitler, och en heltäckand­e Mannerheim­kronologi från 1867 till 1951 och vidare till dottern Anastasies död 1978.

Den så kallade hemliga inspelning­en av samtalet mellan Hitler och Mannerheim i en tågkupé är föremål för en sakkunnig utläggning, där det inte minst framkommer att det magnetofon­band som hittills kallats för original i själva verket måste vara en kopia, eftersom samtalet bevisligen spelades in på en skivspelar­e. Bandspelar­na var ännu inte i bruk när samtalet fördes.

kultur@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland