Hufvudstadsbladet

Mitt i prick

- ORKESTER Wilhelm Kvist

Radions symfoniork­ester. Dir. Sakari Oramo. Sol. Olli Mustonen, piano. Rachmanino­v, Stravinsky. Musikhuset 20.1.

Olli Mustonen och Sakari Oramo är två musiker med en enorm potential var för sig och tillsamman­s. Vilket skulle bevisas när Mustonen spelade som solist med RSO i Rachmanino­vs andra pianokonse­rt i fredags.

Rachmanino­vs andra konsert är ett av den klassiska musikens mest älskade och oftast spelade verk och en del av popularite­ten kan nog tillskriva­s den nästintill mytiska uppkomsthi­storien. Enligt legenden drabbades tonsättare­n efter det dåliga mottagande­t av första symfonin 1897 av djup depression och kreativ blockad, som först läkaren Nikolaj Dahl tre år senare lyckades bota med hjälp av bland annat hypnos. Konserten blev Rachmanino­vs comeback och efter ett lyckat framförand­e av andra och tredje satsen i slutet av 1900, skrev Rachmanino­v första satsen. Hela konserten uruppförde­s i november 1901.

Med en så sagolik uppkomsthi­storia är det inget under att konserten allt som oftast har brukat få en sirapssöt och överromant­iserad tolkning. Redan inlednings­ackorden har i allmänhet dragits ut i oändlighet. Partituret säger dock att en halvnot räcker ungefär en sekund och så gjorde den i Mustonen och Oramos version. (Också i övrigt tror jag Mustonens tolkning låg ganska nära Rachmanino­vs egen.)

På det stora hela kändes tolkningen ytterst sober och balanserad. Självfalle­t var jag inte överens om alla detaljer och accenter, men musicerand­et var så gediget att jag gärna köper den här tolkningen. Alla övergångar sköttes elegant och Mustonen behärskade suveränt både piano- och fortenyans­er. Framför allt löpte samarbetet med orkestern och Sakari Oramo smärtfritt.

RSO har som bekant börjat blomma på ett aldrig skådat sätt i sitt nya hem och också den här kvällen spelade orkestern utmärkt. Kontrabasa­rna artikulera­de sina pizzicaton exemplaris­kt och hela orkestern tog vara på den dynamiska skalan i Musikhuset.

I Stravinsky­s Eldfågeln, som nu framfördes i sin ursprungli­ga fullånga balettvers­ion, gav orkestern prov på ytterst känsligt musicerand­e och ett härligt klangbad i slutstegri­ngen mot det triumferan­de och majestätis­ka slutet.

Konsertmäs­taren Petri Aarnio hade vid sin sida RSO:S nyaste medlem Pasi Eerikäinen och tillsamman­s fungerade de som ypperliga galjonsfig­urer för första violinerna och hela orkestern.

029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

 ??  ?? SOBER. Olli Mustonen tolkning av Rachmanino­vs andra pianokonse­rt var välbalanse­rad och personlig.
SOBER. Olli Mustonen tolkning av Rachmanino­vs andra pianokonse­rt var välbalanse­rad och personlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland