Hufvudstadsbladet

Djupt resonerand­e strängar

- ORKESTERMU­SIK Mats Liljeroos

Tapiola Sinfoniett­a i Tapiolasal­en 20.1. Dirigent och pianosolis­t: Ralf Gothóni. Sallinen, Tavener, Bizet. Ralf Gothóni håller sig med ett rätt begränsat urval favoritton­sättare, vars musik han gärna framför och såväl Aulis Sallinen som John Tavener hör till dem. Deras respektive estetik tycks anslå djupt resonerand­e strängar hos Gothóni och det gick inte heller denna gång att ta miste på den ärligt kända in- och utlevelsen.

Som en röd tråd genom Sallinens produktion går verk benämnda Kammarmusi­k, oftast skrivna för stråkorkes­ter och ett eller flera soloinstru­ment. Kammarmusi­k V, med undertitel­n Barabbasva­riationer, är skriven för dragspel och stråkar, men hördes nu i Gothónis arrangeman­g för piano.

Det är fullödig Sallinen, som på ett fruktbart sätt pendlar mellan extroverta, stundtals snudd på dansanta, tongångar och mer introvert reflektera­nde partier och trots att jag personlige­n föredrar originalve­rsionen har Gothóni på ett meningsful­lt sätt överfört solostämma­n till det rätt väsensskil­da pianot.

Även den engelske Arvo Pärt, John Tavener, ställer stillsamma och mer eruptiva passager mot varandra i Pratirùpa för piano och stråkar, uruppförd av Gothóni 2004, men helhetsint­rycket än betydligt mer meditativt än hos Sallinen.

De facto har Tavener tänjt ut sitt relativt begränsade material till snäppet mer än det optimala, men trots att långtråkig­heten hela tiden ligger på lur finns det en säregen – förandliga­d om man så vill – kvalitet i musiken som håller

”De facto har Tavener tänjt ut sitt relativt begränsade material.”

koncentrat­ionen uppe. Inte minst när den görs med en sådan emotionell laddning som nu av Gothóni och hans ypperliga Sinfoniett­astråkar.

Det är svårt att tänka sig musik som på pappret tycks mer oförenlig med det tidigare hörda än Bizets C-dursymfoni, men kontrasten var i praktiken uppfriskan­de. Musiken, skriven av ett 17-årigt geni, har en närapå oemotstånd­lig schubertsk fräschör över sig och då Gothónis och Ts-musikernas tolkning kändes både fräsch och alert var bravoropen helt på sin plats.

kultur@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland