Hufvudstadsbladet

Resa Välj rätt bland 207 rätter

En lika vanlig som sorglig syn i Kina är alla turister som förvirrat stirrar på menyer utan att ha en aning om vad de ska beställa. Det brukar sluta med att de sitter med stekt ris och en lika stor skål med stekta nudlar framför sig. Det är synd om turist

-

På en kinesisk restaurang har gästen genom att komponera menyn åt sällskapet en nästan lika viktig del i smakupplev­elsen som kocken. Smakerna ska balanserar mot varandra. Kolhydrate­r (ris, nudlar) är en utfyllnad – inte centrum.

Vi kan som ett blygsamt exempel ta middagen jag nyligen åt i Shanghai.

Vi var ett sällskap på fyra personer på Qianqiu , (uttalas ungefär: tjenntjyåu) Tusen År, en restaurang­kedja specialise­rad på taiwanesis­k mat.

Qianqiu är en väldigt ordinär restaurang med 207 rätter på menyn. Den är billig men inte något hål i väggen. Vi började som vanligt med några kalla rätter: 1. Lu-tofu på taiwanesis­kt vis. 2. Bittermelo­n, en bitter gurkliknan­de växt som även är en ingrediens i kinesisk traditione­ll medicin.

3. Inlagd vitkål. Notera att vi redan här har en balans av sött, bittert, salt och vitkålens syrligt söta krispighet mot den mjuka tofuns breda sojatoner. Därefter varmrätter­na: 4. Lever i sesamolja med ingefära. 5. Ostron och tofu tillagad med fermentera­de sojabönor och chili.

6. Wokad doumiao,

en mild bladgrönsa­k.

7. Omelett med rättika. Vi tog även en Dianxin, alltså dimsum-smårätter:

8. Shandong-rul

le med fläsk – en släkting till Pekinganka­n, men i stället för tunn ”lotusblads-plätt” används här en stekt frasig vårlöksplä­tt (och fläsk i stället för anka).

Resten är samma som i Pekingklas­sikern: rå kinesisk gräslök, söt

tianmian-sås och gurka.

Soppa: 9. Soppa på fläskrevbe­n

och shanyao (kinesisk yams), gojibär och den kinesiska medicinalr­oten danggui. Koldhydrat­er:

10. Lurou-ris. En taiwanesis­k klassiker som består av en skål med ris med lu-köttfärsså­s (kokt i mörk soja, med stjärnanis och andra kryddor), saltade grönsaker och ett ägg, även det kokt i lu-sås.

11. Zhou. En i sällskapet ville ha något som var skonsamt för magen och valde därför risvälling.

12. Zhajiangnu­dlar. Nordkinesi­ska nudlar med sås av salt bönpasta som här serveras med strimlad gurka och tofu. Nudlarna kryddar vi med mörk vinäger.

Till detta drack vi damai-te som restaurang­en serverar gratis.

Matpyramid för 6 euro Det här var en helt ordinär middag i Kina. Alltihopa kostade 256 yuan. För motsvarand­e sex euro per person fick vi alltså en måltid som var krispig, mjuk, salt, sur, söt, oljig, stark, lätt, kall, varm, jäst och färskt, svart som soja, röd som gojibär och vit som tofu.

Vi åt vartenda skrymsle i matpyramid­en: fågel, kött, inälvor, skaldjur, grönsaker, rotfrukt, bönor, tofu, kolhydrate­r, ägg, örter, bär och medicinalr­ötter. I stekt, syrad, wokad, saltad, gryt- och soppform.

Man kan även avsluta med ett fruktfat. Efter en sådan här middag känner man sig inte tung och däst. Man slipper matkoman efter en fransk stek med gräddsås. Det är också mycket nyttigare.

För den som vill prova själv ligger Qianqiu på gatan Huangjin chengdao 823, men glöm inte att Shanghai har tusentals andra restaurang­er i olika prislägen att utforska.

TEXT & FOTO

Ola Wong

feature@hbl.fi

 ??  ?? TUSEN år. smårättern­a tar aldrig slut på restaurang Qianqiu.
TUSEN år. smårättern­a tar aldrig slut på restaurang Qianqiu.
 ??  ?? ZHAJIANGMI­AN ÄTS I SHANGHAI.
ZHAJIANGMI­AN ÄTS I SHANGHAI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland