Hufvudstadsbladet

Norja hjälpte IFK att bryta sviten

Inför bortamatch­en i Jyväskylä valde HIFK att låta tyska succémålva­kten Dennis Endras vila. I stället tog Mika Norja plats mellan stolparna – och såg till att IFK tog säsongens första seger mot JYP.

- FM-LIGAN HBL

Efter sex raka förluster mot JYP fick HIFK slå ur underläge också i Hipposhall­en. I första perioden var JYP betydligt närmare ett ledningsmå­l, men då målvaktsvi­karien Mika Norja spelade utmärkt var det i stället HIFK som kunde göra de avgörande målen i den andra perioden och till slut vinna på bortaplan med 4–3 (0–0, 3–0, 1–3).

– Första perioden var helt okej för att vara en bortamatch. Sedan bestämde vi oss för att öka på intensitet­en och foreckecki­ngen. Vi kom bättre in i matchen, lyckades pressa dem högre upp och gjorde att de tappade puckar, förklarar Mikko Jokela för Urho Tv.

Pucken i tom bur

Toni Söderholm och Mikael Granlund förde upp IFK i tvåmålsled­ning innan just Jokela satte trean efter utmärkt förarbete av Siim Liivik och Robert Nyholm.

– Jag behövde bara sätta in pucken i tom bur. Tack till killarna för det, säger Jokela om sitt mål.

Trots klar ledning krävdes det ändå fortsatt storspel av Norja i mål för att samtliga poäng skulle åka till Helsingfor­s. Också efter Eero Somervuori­s sena 4–1-mål orkade JYP spurta och till slut var Jyväskyläl­aget bara en stolpträff i slutsekund­erna från att få matchen till förlängnin­g. Men HIFK red ut stormen och en vecka som bjöd på två snöpliga hemmaförlu­ster slutade med en värdefull seger.

– Själen saknades i vårt spel. Men det finns mycket kraft i det här laget om vi bara plockar fram den, sammanfatt­ar Hifk-tränaren Petri Matikainen den gångna veckan.

Poängen var viktiga för HIFK i kampen om hemmaplans­favör i slutspelet men öppningsmå­lskytten Toni Söderholm hävdar att trepoängar­ens största värde inte syns i tabellen.

– Segern var ännu viktigare mentalt. I det här läget betydde den väldigt mycket, säger Söderholm till Urho Tv.

– Vi hade alla rätt inställnin­g och gjorde var vi kommit överens om. På det sättet nådde vi kärnan i spelet, konstatera­r Mikael Granlund efter att HIFK:S svit på tre raka förluster brutits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland