Hufvudstadsbladet

Saarinen missade prispallen knappt

Aino-kaisa Saarinen var i Otepääs sprint närmare prispallen än någon annan finländsk skidåkare varit i vinter. Först efter granskning­ar av målfotot placerades ryskan Natalia Matvejeva som trea före Saarinen.

- FNB-HBL

– Jag sträckte mig så

VÄRLDSCUPE­N mycket jag bara kunde! Det var första gången den här säsongen jag kunde visa upp sån där ”Aikku-aktig” skidåkning, det var kul att tävla och njuta av det. Nu verkar det som om trögheten och segheten är bakom mig, sade Saarinen.

– I slutet såg jag att jag kommer ikapp och stakade på så mycket det bara gick och jag kunde pressa på så mycket som det bara lossnade. Det är fint att känslan är tillbaka.

Justyna Kowalczyk vann före Marit Björgen. Kowalczyk knappade samtidigt in på Björgens världscupl­edning. Norskan har nu 82 poäng mer än polskan.

I finalen åkte även dagens finländska överraskni­ng Mona-liisa Malvalehto. Hon åkte bra i heaten men i finalen tröt krafterna och hon slutade sexa och sist. Finalen gav ändå mersmak för Malvalehto som senast 2008 varit bland de sex bästa i världscupe­n.

Till semifinal tog sig också Kerttu Niskanen. Bäst av de blåvita i tidskvalet var Krista Lähteenmäk­i som sedan blev utslagen direkt i kvartsfina­len.

– Jag vet inte vad som hände. Det kändes bra men det räckte inte, sade Lähteenmäk­i.

Lassila nöjd tia

På herrsidan tog sig Kalle Lassila till semifinal och blev till slut tia. De 26 cuppoängen är de första för Lassila i vinter.

– Jag är ytterst nöjd och lycklig över dagens prestation. I fjol var jag ganska nere så det här är en slags comeback för mig. Det känns verkligen fint, sade Lassila.

Hösten 2010 blev Lassila övertränad och vintern 2010–2011 spolierade­s av sjukdomar. Receptet för att komma tillbaka är enkelt.

– Jag har tränat och jobbat ödmjukt och satsat mycket tid och pengar.

För de övriga finländarn­a Sami Jauhojärvi och Anssi Pentsinen blev det stopp i kvartsfina­len.

I herrfinale­n var världscupl­edande Dario Cologna bäst. Tvåa och trea kom norrmännen Ola Vigen Hattestad och Eirik Brandsdal.

I dag kör herrarna 15 km klassiskt och damerna 10 km klassiskt.

Aino-kaisa Saarinen väntar sig en topprestat­ion.

– Banan är verkligen tung och det passar mig.

 ?? EPA / VALDA KALNINA ?? KAMP OM HUNDRADELA­R. Det var oerhört nära att Aino-kaisa Saarinen fått kliva upp på prispallen efter världscups­printen i klassisk stil i Otepää.
EPA / VALDA KALNINA KAMP OM HUNDRADELA­R. Det var oerhört nära att Aino-kaisa Saarinen fått kliva upp på prispallen efter världscups­printen i klassisk stil i Otepää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland