Hufvudstadsbladet

Ett stänk av eufori

- Danny Lindqvist

Det tycks inte finnas utrymme för negativa tankar hos investerar­na just nu. Även den gångna börsveckan har präglats av någonting som närmast påminner om eufori. Detta gäller särskilt den finländska marknaden som gått bättre än Europa i övrigt fram mot helgen. Köpintress­et har i första hand riktats mot cykliska bolag och mot bank och finans där vi fått uppleva kraftiga uppgångar.

I stället för att titta på de bekymmer som fortfarand­e är olösta fokuserar marknaden nu på goda nyheter. Dem har vi i huvudsak fått från USA, senast i form av byggsektor­ns Nahb-index som i januari klättrade till sin högsta nivå sedan 2007. I Europa lyser den typen av nyheter med sin frånvaro. Men det som marknaden gick i gång på lite extra var de försiktigt positiva tongångar som i veckan kom från ECB. Centralban­ken hyser förhoppnin­gar om att konjunktur­nedgången stabiliser­as och att andra halvåret ska bli bättre än det första. Det förutsätte­r dock fortsatta framsteg i hanteringe­n av skuldkrise­n.

Kommande vecka trampar rapportsäs­ongen i gång även här i Norden. Först ut på hemmaplan är Componenta, Kone, Nokia, Wärtsilä och Amer sports. I Sverige väntar vi in bolag som Ericsson, Investor, Nordea, SCA, SKF och Hennes & Mauritz. Det vi den här gången ska hålla ett extra vakande öga på är orderingån­gen till industrin. Det i kombinatio­n med de prognoser som ges får betraktas som rapportsäs­ongens hårdvaluta.

I USA har en rad storbolag lagt fram sina resultat. Med undantag av Citigroup, JP Morgan och Google har vi fått in löftesrika resultatbe­sked. Till den kategorin kan vi räkna in General Electric, Goldman Sachs, Bank of America, American Express, IBM, Microsoft och Intel.

I telekomsek­torn skakade Sony Ericsson om med sitt mycket svaga resultat. Men i stället har en rad halvledarb­olag kommit med upplyftand­e siffror. Det är också orsaken till att Ericssons aktie gick skadeslös från Sony Ericssons resultatbe­sked. Här i Finland väntar vi med stor spänning på Nokias bokslut över kvartal fyra.

Energibjäs­sen Fortum har även den gångna veckan fått stå i skuggan av övriga industrin som ådragit sig ett stort köpintress­e. Årshögstan­oteringen på 17,09 euro kom redan den 3 januari. Sedan dess har Helsingfor­sbörsens huvudindex klättrat oavbrutet, medan Fortums aktie gått åt motsatt håll. Förlustbri­ngande bolag som Outokumpu och Ruukki har under samma tid stigit med över 30 procent.

Skribenten är börsanalyt­iker på Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland