Hufvudstadsbladet

Taktiken för rond två Är spikad

– Om två veckor har vi vunnit. En segerviss Sauli Niinistö lovar träffa sina anhängare på slottet när den andra valomgånge­n väl är över.

- Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

Jublet är öronbedöva­nde när Sauli Niinistö banar sig väg upp på scenen på hotell Presidentt­i, där anhängarna är samlade till valvaka. Tätplatsen är säkrad och det har i tidigare presidentv­al brukat innebära att man är etta också i andra omgången.

– Tack ska ni ha! Jag kunde inte ha gjort det här utan er. Nu fortsätter vi på samma sätt och efter två veckor har vi vunnit. Vi ska fortsätta träffas, fast rollerna är andra, lovar Niinistö.

Ur jubelkören börjar taktfasta rop höras. – Jenni, Jenni, Jenni! Efter ett tag stiger Niinistös hustru Jenni Haukio upp på scenen.

– De säger att min bättre hälft ser bättre ut också i tv, berättar Niinistö.

Jublet blir om möjligt ännu mer öronbedöva­nde.

– En kyss, en kyss, hörs förhoppnin­gsfulla rop.

Det blir ingen kyss, men publiken nöjer sig med Niinistös uppmaning: – Nu fortsätter festen! Lotta Backlund säger att hon är nöjd, men inte överraskad över att Niinistö möter Pekka Haavisto (Gröna) i presidentv­alets andraomgån­g.

– Fast Paavo Väyrynen (C) skulle ha varit en enklare motståndar­e. Tuomas Nurmela är inte lika säker. – I första omgången tonade Haavisto ner det gröna och var i de flesta frågor ense med Niinistö. Nu måste han ta en annan roll. Vilken den blir vet jag inte.

Nurmela ser inte valresulta­tet som en motreaktio­n på Sannfinlän­darnas skrällsege­r i riksdagsva­let.

– Intressant­are är att vänsterns kandidater klarade sig så dåligt. Jag

”Vi har redan planer inför valets andra omgång. Det blir samarbete över partigräns­erna, men vi har inga avtal med andra partier.” JYRKI KATAINEN Statsminis­ter, Samlingspa­rtiet.

vill inte vara åldersrasi­st, men kanske det beror på att den ena var rätt gammal och den andra väldigt ung. Tommi Ojala nickar. – Toleransfr­ågan var en fråga bland andra.

Som en sol

Statsminis­ter Jyrki Katainen skiner som en sol.

– Nu börjar nästa fas. Vi har redan planer inför valets andra omgång. Det blir samarbete över partigräns­erna, men vi har inga avtal med andra partier. Det här är ju uttrycklig­en ett personval.

Katainen tror ändå inte att Niinistös överlägsen­het hänger ihop med att folk skulle vara trötta på att de senaste tre presidente­rna haft socialdemo­kratisk bakgrund.

Riksdagsgr­uppens ordförande Jan Vapaavuori ser däremot sammanbite­n ut. Det beror på att han går med armen i paket efter en misslyckad idrottspre­station. Under inget skede av Niinistös karriär har Vapaavuori överraskat­s av hans folkgunst.

– Han har stora likheter med Mauno Koivisto. Finländarn­a uppskattar att man är fundersam och själv- ständig. Det är också egenskaper som presidente­n ska ha. Alla presidente­r har ju sin politiska bakgrund, men presidente­n ska hålla distans till partipolit­iken.

”Mera tolerans”

Bredvid Vapaavuori nickar Fatbardhe Hetemaj instämmand­e. Hon tror också att det att Niinistö varit bekymrad över utslagning­en av unga finländare bidragit till popularite­ten. Själv hade hon gärna sett att toleransfr­ågor skulle ha fått en större roll i presidentv­alet.

– Det störde mig oerhört att Timo Soini (Sannf) spelade martyr när de här frågorna togs upp.

I Presidentt­is restaurang sitter Bjarne Kallis (KD) och ser nöjd ut.

– Jag har jobbat länge för det här. Niinistö har de egenskaper jag vill att presidente­n ska ha. Han avskyr att man slösar med skattemede­l och fast han inte gör något nummer av det har han ett socialt samvete. Dessutom vet jag att han kan vara hård när det gäller att förhandla med ”de stora pojkarna” ute i världen.

 ??  ??
 ?? TOR WENSSTRÖM ?? JUBEL. Raija Vahasalo, Pasi Koskinen och Ben Zyskowicz gläds över resultatet när siffrorna rullar in.
TOR WENSSTRÖM JUBEL. Raija Vahasalo, Pasi Koskinen och Ben Zyskowicz gläds över resultatet när siffrorna rullar in.
 ?? TOR WENNSTRÖM ?? FIRAR. Sauli Niinistö återvände till sin fest på Hotell Presidentt­i och togs emot som en kung av sina segerrusig­a anhängare.
TOR WENNSTRÖM FIRAR. Sauli Niinistö återvände till sin fest på Hotell Presidentt­i och togs emot som en kung av sina segerrusig­a anhängare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland