Hufvudstadsbladet

”Lätt för vänstern att rösta på Haavisto”

En andra omgång utan en vänsterkan­didat. Det är en skräll. Men Paavo Lipponen ger sig inte in på några analyser om vänsterpar­tiernas nederlag utan tar ansvaret på sig själv. – Det blir lätt för vänstern att rösta på Haavisto, sade Paavo Arhinmäki.

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

– Det blir en färggrann andra omgång – det är många vars kandidat inte kom vidare och de ska gruppera om sig. Men jag vill säga till alla medkandida­ter att det varit en mycket gentlemann­amässig kampanj utan övertramp. Jag vill ge en eloge till kollegerna, säger De grönas kandidat Pekka Haavisto, lugn som vanligt då han träffar pressen i Musikhuset.

Han får nu inleda en helt annan kampanj mot enbart Samlingspa­rtiets Sauli Niinistö.

Han hoppas att debatten inför andra omgången ska handla om vilken roll Finland ska ha i världen, men också frågor kring finländarn­as vardag och mående.

– Jag tror det blir en jämn kamp, säger Haavisto och avfärdar bestämt att det skulle vara klart vem som vinner.

Niinistö har länge kunnat förbereda sig på en fortsatt kampanj.

– Det blir samma kampanj som fortsätter. Jag ändrar inte något eftersom jag försöker vara mig själv, säger Niinistö.

Valdeltaga­ndet i hela landet blev en procentenh­et lägre än för sex år sedan, 72,8 procent.

Skyller inte på partiet

– Ska man skylla på någon är det på mig, Paavo Lipponen, sade Paavo Lipponen och medgav att det kunde ha gått bättre än 6,7 procent.

Redan tidigt stod det klart att det blir en andra omgång utan vänsterkan­didat, då vänstern totalt tog under 13 procent av rösterna. Lipponens politiska karriär slutar här, meddelade han, men hade ändå inte långt till leendet och tog nederlaget stoiskt. Han ger sig inte in på att spekulera mer om vad detta innebär för de traditione­lla arbetarpar­tierna – ”det analyseras säkert i dagar och veckor framöver”.

Vänsterför­bundets Paavo Arhinmäki sade att hans resultat var väntat.

– Jag har gratulerat Pekka Haavisto, och det kommer att bli lätt för vänsterns väljare att rösta på honom.

Det var en tät kamp om andraplats­en. Paavo Väyrynens kom bara 1,3 procentenh­eter efter Haavisto. Han kommentera­de Haavistos framfart redan innan alla röster var räknade.

– Delvis har man röstat i blindo med tanke på vem som kommer till andra omgången, och en del väljare valde kanske Soini i stället för mig, sade Väyrynen.

Han tänker inte testamente­ra sina röster till någon särskild kandidat i andra omgången. Från och med nu är han bara företagare, säger han.

Snabbast med att gratulera Sauli Niinistö till en klar förstaplat­s var Timo Soini och Sari Essayah. Essayah ser hela kvällen uppsluppen ut trots jumboplace­ring.

– I morgon fortsätter arbetet med ett utskottsmö­te i Bryssel. Planet går i morgon bitti, säger hon.

Soini oroad över klyfta

Soini framför också sina gratulatio­ner till Niinistö.

– Han är en bra kandidat. Jag röstade på honom i förra presidentv­alet. Men vem jag röstar på i andra omgången nu tänker jag inte säga, berättar Soini.

Han uttrycker en stor oro för att valdeltaga­ndet var lägre på landsbygde­n än i städerna.

– Vi har helt tydligt en klyfta mellan stad och landsbygd i det avseendet.

Biaudet medger att hon är besviken på resultatet, men är stolt över kampanjen.

– Nu hoppas jag att de kandidater som går till andra omgången hittar en passion. Finlands president måste ha passion och en stark vilja att förändra världen.

 ?? LEIF WECKSTRÖM ?? TVEKAMP. Pekka Haavisto (De gröna) och Sauli Niinistö (Saml) går en andra rond i presidentv­alet. Vem av dem som får ta över efter Tarja Halonen avgörs den 5 februari.
LEIF WECKSTRÖM TVEKAMP. Pekka Haavisto (De gröna) och Sauli Niinistö (Saml) går en andra rond i presidentv­alet. Vem av dem som får ta över efter Tarja Halonen avgörs den 5 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland