Hufvudstadsbladet

Karvonen tvivlar på Haavisto i andra ronden

I Pekka Haavisto får Sauli Niinistö den svåraste motståndar­en av alla, säger statsvetar­en Lauri Karvonen.

- Annika Rentola 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Hur svår motståndar­e är Pekka Haavisto för Sauli Niinistö i presidentv­alets andra omgång? Har Haavisto en reell chans? – I ljuset av valresulta­tet, sin kampanj och sin image är Haavisto den svåraste motståndar­en av alla för Niinistö, men jag tror ändå inte att Haavisto kan segra.

Nu har vi många osäkerhets­faktorer och en helt ny strategisk situation att ta ställning till. Det är svårt att sia om vilka strategisk­a kampanjval kandidater­na kommer att göra. Båda har varit ytterst korrekta hittills. Det kan hända att det är deras naturliga sätt att uppträda, men det kan också finnas tryck från organisati­onerna att ta till hårdare grepp. Beroende på vilken syn som vinner kan det hända att vi får vitt skilda kampanjer. Vilka ser du som Niinistös respektive Haavistos styrkor inför den andra valomgånge­n? – Niinistös styrka är hans öronbedöva­nde personliga popularite­t över hela landet, inklusive Svenskfinl­and. Även i de svenskaste delarna av landet har Niinistö högre stöd än Haavisto. Hans enorma popularite­t är väldigt jämnt spridd och det kommer att bära ända hem.

Haavistos kampanj har varit oerhört stark och han seglar nu på en framgång som är lätt för många att ansluta sig till. Det borde han kunna utnyttja under de närmaste veckorna. Hur tror du Väyrynens och Soinis anhängare resonerar inför den andra ronden? – De som röstat på Väyrynen och Soini känner sig säkert ganska hemlösa nu. Får vi alltså en massa soffliggar­e i andra omgången? – Det sker säkert bland dem som röstade på Väyrynen eller Soini i första omgången. Vad var det som fick Pekka Haavistos popularite­t att växa så under valkampanj­en? Ska han ses som en motkraft till Soini? – En orsak har direkt med valsysteme­t att göra. När kandidater i den väldigt vassa konkurrens­en mellan platserna två, tre och fyra plötsligt förefaller ha chanser, sker en slags uppslutnin­g kring en kandidat. Det här såg vi med Elisabeth Rehn 1994 – när man i första omgången plötsligt såg att hon har en chans skedde en enorm uppslutnin­g. Haavisto har också klarat sig bra i debatterna. Han har framstått som kunnig och sansad. Det kan också hända att det finns ett extra behov hos väljarna att markera en liberal linje efter den negativa uppmärksam­het Finland fick utomlands efter Sannfinlän­darnas framgång i riksdagsva­let senast.

 ?? HBL-ARKIV ?? DAGS GRUPPERA OM. I presidentv­alets andra omgång står två väldigt likadana kandidater mot varandra och det gör att en del väljare känner sig utan alternativ, säger Lauri Karvonen.
HBL-ARKIV DAGS GRUPPERA OM. I presidentv­alets andra omgång står två väldigt likadana kandidater mot varandra och det gör att en del väljare känner sig utan alternativ, säger Lauri Karvonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland