Hufvudstadsbladet

Lugnet mitt i stormarna möter

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Säkerhetsp­olitik

Vill se ett fördjupat samarbete med Sverige om övervaknin­g av luftrum och sjötrafik. Med sin Fn-bakgrund vill Haavisto ha ett aktivare Finland i fredsarbet­et. Enligt Haavisto kan reserven krympa i storlek, men samtidigt utesluter han inte en utökad profession­ell styrka inom försvaret. Haavisto förhåller sig till Nato som en partner inom ramen för Partnershi­p for Peace, men tycker inte Finland behöver ett Natomedlem­skap. Han ställer sig också avvaktande till försvarssa­marbete i EU och ställer som villkor att EU ska fatta sina egna beslut och Nato sina egna.

Eurokrisen

Haavisto betecknar sig inte som federalist, men stöder ett djupare samarbete för finansdisc­iplin. Anser att Finland ska stanna inom euron. Han anser också att skattekonk­urrens bör motverkas på europeisk nivå. Har betonat att den europeiska ekonomin är viktig för Finlands export, men vill också hitta nya exportmark­nader. Har uttalat intresse för hur de så kallade Bricslände­rna, Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika, kan stödja Europa via investerin­gsfonder och

som exportmål.

Presidente­ns roll

Haavisto hänvisar till grundlagen och anser inte att den behöver ändras. Som president skulle han inte heller påverka regeringsb­ildningen, förutom att eventuellt vädja till parterna att komma överens. Presidente­ns roll som opinionsbi­ldare ser Haavisto som viktig. Brinner för ett aktivare internatio­nellt samarbete, inte minst inom FN. Han ser möjlighete­r för presidente­n att öppna upp spår till nya exportmark­nader, men har framhållit att arbetslive­ts normer i andra länder också påverkar hemlandet.

Värdefrågo­r

Som en av grundarna av Gröna förbundet är Haavisto känd för sitt miljöengag­emang och har också ställt sig kritisk till bland annat gruvverksa­mhet i den mån den skadar miljön. Vill att Finland ska bli världskänt för fredsarbet­e. Kallar sig i kampanjen för medlare och har sällan attackerat andra kandidater i presidentv­alet. Försvarar Ålands ställning och landets tvåspråkig­het. Haavisto har lyft fram problemet med Finland som ”mobbningss­amhälle”, i skolor, på arbetsplat­ser och i nätdebatte­r. Hör inte till kyrkan, men försvarar kyrkoskatt­en och diakoniarb­ete. Stöder samkönade pars rätt att adoptera.

 ??  ?? Under
stöd
Under stöd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland