Hufvudstadsbladet

Nylands charmör

- Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

Säkerhetsp­olitik

Sauli Niinistö är en aktiv förespråka­re för närmare europeiskt försvarssa­marbete. Om det inte räcker till för att garantera Finlands säkerhet bör medlemskap i Nato övervägas. Utan ja till Nato i en folkomröst­ning kan beslut om medlemskap ändå inte fattas, anser han. Beträffand­e grannen i öster vill Niinistö att man i den säkerhetsp­olitiska diskussion­en inte längre ställer Ryssland och Nato mot varandra. Det nordiska försvarssa­marbetet vill Niinistö intensifie­ra särskilt i fråga om anskaffnin­gar och utbildning.

Eurokrisen

Finland har dragit nytta av sitt medlemskap i EU och en försvagad och splittrad union är därför inget att sträva efter, anser Niinistö. Han vill heller inte begrava euron utan i stället satsa på hårdare disciplin. Principen bör vara att varje land självt ansvarar för sina skulder och att lånevillko­ren är stränga. Niinistö har varit mer skeptisk än sitt parti till finländskt deltagande i stödåtgärd­er till krisländer­na.

Presidente­ns roll

De maktbefoge­nheter den nya presidente­n får är lämpliga och bör inte ytterligar­e kringskära­s, menar Niinistö. När presidente­n åker på statsbesök bör han enligt Niinistö i högre grad främja handeln än lyfta fram mänskliga rättighete­r. Niinistö har oroat sig för att regeringen och presidente­n alltför sällan har möjlighet att träffas och har föreslagit regelbundn­a inofficiel­la möten.

Värdefrågo­r

Anspråkslö­shet och pålitlighe­t är finländska dygder som Sauli Niinistö sagt att han uppskattar, men i kampanjen har han hållit låg profil i frågor som tangerar moral och värderinga­r. Han är inte säker på att Finland behöver en könsneutra­l äktenskaps­lag och han har inte märkt att samhällskl­imatet skulle ha blivit hårdare eller svenskans ställning mer utsatt. Finlands tvåspråkig­het och den obligatori­ska skolsvensk­an vill han ändå bevara och han anser att Finland bör ta emot arbetskraf­tsinvandri­ng och bära sitt internatio­nella ansvar i flyktingpo­litiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland