Hufvudstadsbladet

Sossarna tvekar inför valfinalen

Stämningen på Paavo Lipponens valvaka hann aldrig stiga förrän den sjönk i botten. I andra omgången röstar de röda än blått, än grönt.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Iklädda blåvita halsdukar är anhängarna på Paavo Lipponens (SDP) valvaka på Folkets hus som finländare på fotbollsla­ndskamp. Alla intalar sig att vi kan vinna fast förlusten är oundviklig.

Stämningen stiger när Lipponen anländer, men dyker när han erkänner förlusten. Som vilken förbundska­pten som helst lyfter han fram det goda och ser framåt.

– Vi startade långt bak i fältet och jobbade motströms. Resultatet är inte hävt, men viktigast är att vi inte påbörjar någon intern smutstvätt­operation, säger han och river ner applåder.

Partibasen Jutta Urpilainen säger att det svider när den bästa kandidaten förlorar men lovar revansch i kommunalva­let i höst.

– Nu räckte tiden inte till för Paavo. I höst ska vi tajma kampanjarb­etet perfekt så att det bär frukt.

SDP förlorar presidentp­osten efter 30 år på slottet. Lipponens blygsamma väljarstöd förklarar Maarit Feldt-ranta med att sossarna kom sent in i kampanjen.

– I tre fyra år har det sagts att Sauli Niinistö blir nästa president. När hans siffror dalade började man tala om att rösta taktiskt. Galluparna dominerade för mycket.

Heta Välimäki säger att många socialdemo­krater taktikröst­ade när första omgången började uppfattas som en duell mellan Pekka Haavisto och Paavo Väyrynen. Taktik förklarar inte Lipponens femteplats till fullo. Han lyckades inte engagera hela SDP. En sosse säger att han röstade på Paavo Arhinmäki.

En snabb rundfrågni­ng visar att sossarna splittras också i andra omgången. Henry Niskanen tänker rösta på Niinistö.

– Min far och morbror deltog i kriget. Jag kan bara inte rösta på en civiltjäns­tgörare.

Det tänker däremot hela hopen yngre sossar göra. Innan alla röster är räknade har Jussi-pekka Rode och Olli-pekka Koljonen redan förkunnat på Facebook att de röstar på Haavisto i andra omgången. – För att han är liberal. De medelålder­s sossarna resonerar annorlunda. Två tänker rösta på Haavisto för att man ”inte kan” rösta på Niinistö. Två överväger att rösta blankt. En berömmer Haavistos sakkunskap och retorik.

– Men min röst går till Niinistö. Jag accepterar inte homosexuel­la.

 ?? LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON ?? DÄMPAD. Paavo Lipponen sade sig vara nöjd med sin insats i debatterna.
LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON DÄMPAD. Paavo Lipponen sade sig vara nöjd med sin insats i debatterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland