Hufvudstadsbladet

Soini lovar: Vi reser oss alltid!

När kvällens guldgosse stövlar in på Sannfinlän­darnas valvaka vaknar Ostrobotni­a till liv för första gången under kvällen. Partiet ville ha kvar Soini som partiledar­e, lyder retoriken.

- Johanna Minkkinen 029 080 1315, johanna.minkkinen@hbl.fi

Strax före klockan halv elva stegar kvällens huvudperso­n in i Ostrobotni­as festsal. Det är första gången under kvällen som ljudvolyme­n stiger och applåderna rungar.

– Bästa vänner! Misströsta inte. Ni är viktiga för mig. Vi gjorde ett bra val. Vi erbjöd ett alternativ och här ser vi resultatet.

Med ett understöd som vid den här upplagans pressläggn­ing ser ut att landa på 9,4 procent resonerar Timo Soini så här: hälften av sannfin- ländarna vill se honom som president, hälften vill ha kvar honom som partiledar­e.

Nu vaknar den annars dämpade anhängarsk­aran och visar sitt stöd genom applåder och några förströdda ”Bra Timo!”-rop.

Ingen stor skräll

Enligt Soini skyller Sannfinlän­darna inte på medierna och allra minst på det finska folket som har röstat.

– Vi tar emot smällarna, men vi re- ser oss alltid, sade Soini.

Hurraropen skallar en stund, men når aldrig någon imponerand­e styrka.

Ja, det blev ingen fortsättni­ng på den stora skrällen den här gången. Och förklaring­arna på ett rätt ödsligt Ostrobotni­a är många. Folket vet att Timo Soini är för bra för presidentp­osten, man vill ha kvar honom partiledar­e eller man vill ha honom som statsminis­ter.

– Väyrynen gjorde en fin kampanj, det ska han ha all heder för. Och Haavisto har tagit av Tarja Halonens röster, de har ganska lika profil, säger ordförande­n för de sannfinlän­dska unga Simon Elo.

Också han anser att valresulta­tet beror på att Soini är en för fin man för presidentä­mbetet och att presidente­n har för lite makt.

Var det rätt av Soini att ställa upp? – Absolut, ett parti av den här storleken måste ha en egen kandidat.

Det är tomt och tyst i Ostrobotni­as festsal. Blå ballonger, några ölstop och ett stilla sorl av röster. Av de 38 sannfinlän­dska riksdagsle­damöter som Soini drog med sig till Arkadiabac­ken i våras syns inte ens en handfull.

I sin glittriga paljettopp, svarta långkjol och sjal får Suvi Karhu, ordförande för de sannfinlän­dska unga i Nyland, ensam represente­ra glamour och festyra i kväll.

– Nu stället vi siktet på kommunalva­let. Där blir det fortsättni­ng på den stora skrällen.

Hon får medhåll av Simon Elo och Sami Haukka.

Väyrynens bästa kampanjen

I blå halsduk med partiets logo står Juha Mäkelä med ett ölstop i han- den. Länge trodde han att Väyrynen skulle gå till andra omgången och där vinna över Niinistö.

– Väyrynen har gjort den bästa kampanjen av alla kandidater.

Inte Soini? – Nej inte ens Soini.

Mäkelä tror inte att han kommer att rösta i andra omgången.

– Om jag röstar blir det på Niinistö. Men jag lutar mot att inte rösta alls.

Vid ett bord sitter Maija-liisa Lindroth och Jaana Merenaalto och äter lax- och rensnittar. De är upprörda över att Finland ser ut att få en president som ”inte känner till mänskliga rättighete­r”. Också de ser det som osannolikt att de skulle rösta i andra omgången.

– Inte om inte Soini är med.

 ?? RICHARD NORDGREN ?? PERSONLIGT REKORD. Timo Soini noterar att han fick ett betydligt större understöd än när han senast ställde upp i presidentv­alet.
RICHARD NORDGREN PERSONLIGT REKORD. Timo Soini noterar att han fick ett betydligt större understöd än när han senast ställde upp i presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland