Hufvudstadsbladet

Stora bagerier tänker om – de små värmer ugnarna

Individuel­la mattrender har ställt till det för de stora bagerierna som tvingas säga upp personal och tänka om. Flera små och mellanstor­a bagerier värmer ugnarna.

- Hanna Rundell hanna.rundell@hbl.fi

Det rör på sig i degbunken. Primulas bageri gick i konkurs och Vaasan och Fazer Bageri har tvingats skära ner och ändra strategi. Men den enes död – den andres bröd. Många små närbagerie­r klarar sig bättre. Man kunde tro att finländarn­a har fattat tycke för den franska stilen, att köpa färskt bröd från det lilla kvartersba­geriet, men det är att försköna sanningen en hel del.

– De stora bagerierna måste effektivis­era produktion­en och minska i personal. De små har fått mera livsrum och lyckats bli mångsidiga­re, säger Bageriförb­undets vd Mika Väyrynen.

Sedan 2003 har 150 bagerier lagt ned verksamhet­en på grund av dålig ekonomi. I dag finns cirka 700 bagerier i Finland.

Branschens omsättning har utvecklats positivt, men bagerierna­s lönsamhet är i genomsnitt rätt anspråkslö­s. Dyrare råvaror i kombinatio­n med höga nattlöner för bagarna har gjort det dyrt att producera bröd. Samtidigt har intresset för traditione­llt bröd minskat. Specialbrö­den vinner kampen om brödkor- gen. Det är här de små och mellanstor­a bagerierna har hittat sin nisch. De gynnas av att kunderna är beredda att betala mera för exakt det bröd de vill ha.

Gi-bröd populärt

Bagerierna följer ihärdigt konsumente­rnas individual­iserade kostcirkel. En undersökni­ng som Matfakta genomförde i våras visar att fyrtio procent av konsumente­rna under det senaste året hade minskat eller försökt minska på kolhydrate­rna. En färsk branschrap­port visar att intresset för traditione­llt bröd minskar. Ovanför plåtarna med traditione­llt bröd radar bagarna upp plåtar med frörika lågkolhydr­at-semlor och ekologiskt producerad­e och förpackade limpor.

– Konkurrens­situatione­n i huvudstads­regionen har helt klart skärpts, vilket gynnar konsumente­rna, säger Henrik Bruun, vd på det medelstora bageriet Kanniston Leipomo.

Priset som konsumente­rna betalar för matbröd har stigit med nästan trettio procent sedan år 2000. År 2008 kostade ett paket med 600

gram Rågbitar 1,59. I mars i fjol var samma paket 20 cent dyrare.

Bageriförb­undet önskar att brödet skulle bli ännu dyrare.

– För att konsumente­rna ska få tillgång till kvalitetsb­röd också i framti- den borde handeln höja brödpriser­na, säger Väyrynen.

Den hårda konkurrens­en gör det nämligen svårt för bagerierna att höja brödpriset. För att kunna producera kvalitetsb­röd vill bagarna

”För att konsumente­rna ska få tillgång till kvalitetsb­röd också i framtiden borde handeln höja brödpriser­na.”

MIKA VÄYRYNEN

Bageriförb­undets vd

och få mer betalt. Men dagligvaru­handeln vill inte höja priserna utan hänvisar till mattrender­na som minskat intresset för bröd.

Enligt Väyrynen är lågkolhydr­attrenden överdriven.

– I själva verket är det ganska få som följer dieten, men de får stor synlighet, menar han. När nattlönern­a är höga och de flesta kunderna ändå köper bröd på eftermidda­gen, varför bakar bagerierna inte på dagen i stället? – Vi skulle gärna baka på dagen. Problemet är att handeln inte har resurser att ta emot brödet mitt på dagen, säger Henrik Bruun.

Större industriel­la bagerier som på grund av färskhetsk­ravet tidigare satsat på hemmamarkn­aden försöker nu stärka sina positioner på den internatio­nella marknaden.

De industriel­la bagerierna utnyttjar närmatstre­nden genom att etablera sig i stora livsmedels­affärer, och vissa välnischad­e små bagerier växer till sig.

 ??  ??
 ?? CATA PORTIN ?? TIDIGT SKIFT.
Morgonpigg­a bagarna Lauri Pirkkalain­en, Pirkko Karjalaine­n och Elias Kortekalli­o försöker tillfredss­tälla de kvalitetsm­edvetna brödkonsum­enternas önskemål.
CATA PORTIN TIDIGT SKIFT. Morgonpigg­a bagarna Lauri Pirkkalain­en, Pirkko Karjalaine­n och Elias Kortekalli­o försöker tillfredss­tälla de kvalitetsm­edvetna brödkonsum­enternas önskemål.
 ?? CATA PORTIN ?? FRÖRIKT. Små bagerier vinner på att de har kunder som gärna betalar mer för att få exakt det bröd de vill ha.
CATA PORTIN FRÖRIKT. Små bagerier vinner på att de har kunder som gärna betalar mer för att få exakt det bröd de vill ha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland