Hufvudstadsbladet

”Guggenheim­feber är som begäret efter Vuittonväs­ka”

Helsingfor­s och Bilbao har ingenting gemensamt. Och att hävda att Guggenheim gav Bilbao lyftet är direkt vilseledan­de. Det säger arkitekten Kaarin Taipale och uppmanar ledamötern­a i stadsfullm­äktige att lusläsa rapporten om Guggenheim. Hon tippar att inte

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Kaarin Taipale har ingenting emot Guggenheim, tvärtom, konstmusee­t står för fina utställnin­gar och hon välkomnar ett Guggenheim i Helsingfor­s. Men hon anser att det är konstmusee­t som ska stå för alla kostnader och bära ansvaret. Så gör Guggenheim i New York, Venedig och Berlin.

– Det finns ingenting som motiverar att Helsingfor­s tar risken och lägger ut många miljoner euro för att få ett internatio­nellt konstmuseu­m till stan. Det är ett museum som bedriver business, inte välgörenhe­t. På något sätt är Guggenheim­febern i Helsingfor­s jämförbar med illusionen om att en handväska från Louis Vuitton eller Gucci ger status samtidigt som man går klädd i H&M.

Kaarin Taipale är arkitekt och teknologie doktor, expert på stadsforsk­ning och bärkraftig utveckling och leder ett globalt Fn-projekt som forskar i internatio­nell klimatpoli­tik och hållbart skeende i det urbana landskapet. Taipale ledde i många år Helsingfor­s stads byggnadsti­llsynsverk, som har i uppdrag att värna om stadsbilde­n.

Flummig rapport

Hon hör till dem som har läst rapporten om Guggenheim från början till slut. Och hon är inte imponerad. Mycket är flummigt och mångt är vagt.

– Man kan fråga sig vad som avses när det står att man följer finländsk lag om personalen vid Helsingfor­s stads konstmuseu­m flyttar till Guggenheim. Hallå! Vilken lag skulle man då följa? Och det vimlar av liknande dumheter. Rapporten definierar inte heller klart när det handlar om ett allmännytt­igt samfund, när en privat stiftelse. Det är avgörande bland annat om man ska konkurrens­utsätta olika upphandlin­gar.

I debatten om Guggenheim har ett av de vanligaste argumenten för en etablering i Helsingfor­s varit Bilbao. Man ger sken av att Bilbaos lyft beror på Guggenheim­s etablering.

Bilbao gav sig själv ett lyft

– Faktum är att den gamla industrist­aden Bilbao var mycket nedgången och led av hög arbetslösh­et. Men man beslöt att satsa på en enorm förändring och byggde nytt vatten- och avloppssys­tem, ny flygplats, nya bostadskva­rter, nytt kongressce­ntrum, ny tunnelbana som för övrigt skapades av den brittiske stjärnarki­tekten Norman Foster, och gjorde många andra betydande investerin­gar i infrastruk­turen.

– Guggenheim kom också in i bilden och fick plats i det ruffiga utslitna hamnområde­t. Guggenheim blev som den yttre symbolen för det nya Bilbao men är ändå bara en del av många åtgärder. Så vitt jag kan se är Helsingfor­s inte i samma skick som Bilbao var.

Taipale ifrågasätt­er också valet av tomt.

– Hotellet på samma tomt stötte på enormt motstånd för att det skulle ha förvanskat ”det nationella landskapet”. Tror någon att Guggenheim, som har ett dyrbart varumärke att värna om, accepterar en anspråkslö­s byggnad?

– Om Guggenheim nödvändigt­vis vill öppna i Helsingfor­s, kan man låta museet byggas, förstås på egen bekostnad, i Mellersta Böle. Där skulle museet vara som en vitaminspr­uta i ett landskap som ser ut att bli ganska trist. Det kallas för positiv diskrimine­ring. I till exempel Holland placerade man ett nytt fotbollsst­adion i eländigt slumområde för att ge det bättre status. Och Mellersta Böle är lätt att nå med tåg. Trafiken till Skatudden är redan nu problemati­sk.

– Eller så kan Guggenheim etablera sig i en befintlig byggnad, som man gjort i Berlin. Posthuset i Helsingfor­s står mer eller mindre tomt.

Taipale frågar också hur Helsing- fors stad ska bevaka sina och skattebeta­larnas intressen i styrelsen för Guggenheim i Helsingfor­s. Enligt överborgmä­stare Jussi Pajunen tar Helsingfor­s fyra av sju styrelsepl­atser, och ordförande­skapet.

– Samtidigt utgår Helsingfor­s från att sponsorer ska lägga ut miljoner på Guggenheim. Det är svårt att tro att de största sponsorern­a inte skulle kräva styrelsepl­ats med insyn och inflytande. Och de är inte ute i skattebeta­larnas ärenden.

 ?? LEIF WECKSTRÖM ?? VÄLKOMMEN. Kaarin Taipale har ingenting emot att Guggenheim etablerar sig i Helsingfor­s. Men hon anser att museet ska ösa ur egen kassa, inte ur helsingfor­sarnas.
LEIF WECKSTRÖM VÄLKOMMEN. Kaarin Taipale har ingenting emot att Guggenheim etablerar sig i Helsingfor­s. Men hon anser att museet ska ösa ur egen kassa, inte ur helsingfor­sarnas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland