Hufvudstadsbladet

Dickursby växer som trafikknut­punkt

Dickursby station rivs och på samma plats uppstår ett resecentru­m där tågen från Ryssland stannar, folk stiger av och byter till ringbanan för att åka ut till flygplatse­n.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi

Dickursby blir en helt annan stad tack vare den nya stationen som blir en av de stora i landet. Just nu verkar planerna för resecentra­len i Dickursby vara i ett känsligt skede eftersom projektche­f Heikki Virkkunen i Vanda inte gärna vill avslöja några detaljer.

– Tidtabelle­n för projektet blir klar de närmaste dagarna och planen ska behandlas av stadsplane­ringsnämnd­en inom kort, säger Virkkunen. De nyaste ritningarn­a är inte offentliga, dem ska politikern­a i nämnden först bekanta sig med.

Men han berättar ändå att det invid järnvägssp­året i Dickursby byggs ett 350 meter långt hus. Det är ett privat affärs- och kontorspro­jekt som hyr ut lokaler för biljettför­säljning till både tågresenär­er och dem som åker buss. Busstermin­alen ska ligga invid resecentra­len. Tågen på ringbanan ska vara i trafik om två år och stannar i Dickursby. Ringbanan från Helsingfor­s via Dickursby stannar vid flygplatse­n. Det betyder att Dickursby resecentra­l småningom genomström­mas av tiotusenta­ls personer per dygn.

– Det förändrar Dickursby, det blir mer liv och rörelse i staden och ett nytt myller av människor. Enligt planen ska byggstarte­n ske i år, säger Virkkunen.

Service önskas

Över banan byggs en bro som fungerar som väntrum dit man tar sig via rulltrappa eller hiss och här finns också ett par kaféer. Det är något som resenären Pirjo Salli välkomnar. Hon kommer från Riihimäki och befinner sig ofta på Dickursby station. De allmänna utrymmena i den gamla stationen lämnar mycket övrigt att önska. Det finns inget riktigt kafé och biljettför­säljningen stänger för tidigt.

– Här stannar många som åker långa vägar och de behöver någonstans att vara. Det behövs ett van- ligt kafé, inte nödvändigt­vis med alkoholser­vering. Stationens väntsal stänger klockan 21 en vardag och biljettför­säljningen är inte öppen senare än klockan 18. Visserlige­n kan man köpa biljetter på internet men alla människor kan inte använda nätförsälj­ningen, det är för svårt, säger Salli.

Hennes väninna Sirkka-liisa Martiskain­en har erfarenhet av att försöka köpa på nätet. Det är svårt att veta vilken biljett man ska köpa och inte heller lätt att veta i vilket tåg biljettern­a duger.

Sanna Suominen rör sig med barnvagn och välkomnar en ny station i Dickursby.

– Jag hoppas att det installera­s hissar som fungerar i den nya stationen, då blir det lättare att komma fram med barnvagn.

”Det behövs ett vanligt kafé, inte nödvändigt­vis med alkoholser­vering.”

PIRJO SALLI

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? VÄLKOMNAR RESECENTRU­M. Pirjo Salli från Riihimäki och Sirkka-liisa Martiskain­en efterlyser ett kafé och längre öppethålln­ing för biljettför­säljningen på Dickursby station.
NIKLAS TALLQVIST VÄLKOMNAR RESECENTRU­M. Pirjo Salli från Riihimäki och Sirkka-liisa Martiskain­en efterlyser ett kafé och längre öppethålln­ing för biljettför­säljningen på Dickursby station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland