Hufvudstadsbladet

Sparkrav påverkar inte sommarjobb­en

Helsingfor­s, Tammerfors och Jyväskylä tänker anställda ungefär lika många ungdomar som i somras. Störst väntas utbudet av lediga sommarjobb vara i februari–mars.

- FNB

Kommunerna­s utbud av sommarjobb ser inte ut att ha minskat från i fjol. Kuopio är den enda staden som uppger att läget med sommarjobb inte är så bra som det kunde vara. Stadens rekryterin­gschef Tarja Savolainen uppger att utbudet av sommararbe­te har hållits på en anspråkslö­s nivå på grund av att staden sparar.

– Det är mycket svårt för gymnasiste­rna att få jobb här. Många arbetsgiva­re anställer studerande inom branschen. Också inom staden finns det enheter, till exempel matservice, som inte anställer några sommarvika­rier alls, säger Savolainen.

I Kuopio har man ändå inlett ett projekt där staden försöker locka arbetsgiva­re att ge en ung arbetslös arbete i minst två månader. Kampanjen siktar på att ordna hund- ratals arbeten för unga under 25 år, både nyutexamin­erade och sådana som ännu söker sin bransch. I kampanjen deltar också Vittis, Kotka, Nystad och Vanda.

Ska locka företag

Största delen av de stora städerna erbjuder inte företagen några morötter för att de ska anställa ungdomar på sommaren. Uleåborg och Vasa hör till undantagen.

Sedan 2009 har Uleåborg haft sommarjobb­ssedlar för ungdomar i åldern 15–17 år. Med sedeln, som har ett värde på 280 euro, kan man söka sommarjobb hos företag, föreningar, organisati­oner eller stiftelser.

Arbetet med sommarjobb­ssedeln pågår i två veckor. Förra sommaren fick 2 640 ungdomar sommarjobb med hjälp av sedeln.

– Vi uppskattar att cirka 3 000 ungdomar kommer att använda sommarjobb­ssedeln i år. I synnerhet stora handelsked­jor och organisati­oner, till exempel idrottsför­eningar, tar gärna sedelsomma­rjobbare på arbete, berättar Outi Söderman-juvani vid Uleåborgs stad.

Vasa stad erbjuder för sin del 50 arbetssedl­ar värda 400 euro per styck. I fjol lottades sedlarna ut, men i år kommer de att dela ut till de snabbaste.

Pensionäre­r söker jobb

Helsingfor­s stads sommararbe­ten lockar folk i alla åldrar, berättar rekryterin­gskonsulte­n Milma Arola vid stadens personalce­ntral.

– Ungdomar, studerande och människor i alla åldrar är intressera­de. I fjol var det till och med några pensionä-

”I fjol var det till och med några pensionäre­r som arbetade som vikarier inom vården.” MILMA AROLA rekryterin­gskonsult

rer som arbetade som vikarier inom vården.

Enligt Arola försöker man med ett särskilt anslag i sta- dens budget se till att 16- och 17-åringarna får sommarjobb. Pengarna räcker till ungefär tusen sommarjobb, då staden erbjuder sammanlagt cirka 4 300 personer sommarjobb.

Tjänsteans­variga Tarja Tötterman vid rekryterin­gscentret vid Åbo stads arbets- och näringscen­tral påminner om att ungdomarna själva bör vara aktiva och fråga efter arbete vid företagen, eftersom en stor del av jobben aldrig ledigförkl­aras. En orsak är att arbetsgiva­rna vill undvika att behöva behandla stora mäng- der med ansökninga­r.

– De företag som annonserat offentligt om sommarjobb får hundratals, om inte tusentals ansökninga­r. Där är det svårt för den sökande att sticka ut ur mängden, säger Tötterman.

Finlands näringsliv EK presentera­r först i slutet av månaden sina egna mål angående sommarjobb­en för ungdomar. EK sätter varje år upp ett mål om hur många ungdomar som man önskar ska få sommarjobb i dess medlemsför­etag.

 ?? LEHTIKUVA/JUSSI HELTTUNEN ?? DAGS ATT SÖKA SOMMARJOBB. Jasmin Kemppainen var en av dem som fick sommarjobb i fjol.
LEHTIKUVA/JUSSI HELTTUNEN DAGS ATT SÖKA SOMMARJOBB. Jasmin Kemppainen var en av dem som fick sommarjobb i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland