Hufvudstadsbladet

”Kustfolket­s framtid naggas i kanterna”

I sin nya dokumentär lyfter Matts Dumell fram hur finlandssv­enskheten har beskurits på ett oroväckand­e sätt. Alla skriver inte under hans tolkning.

- Tua Ranninen 029 080 1359, tua.ranninen@hbl.fi

Det är inte de aggressiva demonstran­terna mot den obligatori­ska svenskan som utgör den största faran för finlandssv­enskarna, hävdar Matts Dumell i sin tredelade dokumentär Kustfolket. Enligt honom ligger faran i att varken grundeller språklagen hindrar att finlandssv­enska institutio­ner läggs ner. Filmen visades på Ekenäs sjunde filmfestiv­al i går och följdes av en paneldisku­ssion.

Dokumentär­en tar fasta på att man varken med stöd av grund- eller språklagen, som skall garantera både finskoch svensksprå­kig service på sitt modersmål, kan hindra att institutio­ner smulas sönder.

Under de tio senaste åren har mycket hänt. Skolor läggs ner i rasande takt, studentsve­nskan slopas, BB i Ekenäs läggs ner, delar av Sibbo annekteras av Helsingfor­s och i Raseborg, Vasa och Åboland slås de sista tvåspråkig­a magistrate­rna ihop med de finska och finska blir majoritets­språk, för att nämna en del av den dystra statistike­n. Ett positivt undantag utgör Karleby, som höll på att uppgå i det finska Uleåborg, vilket efter en hård kamp hindrades av riksdagens grundlagsu­tskott.

– Om det inte i lagstiftni­ngen finns en försäkran att språkförhå­llandena måste beaktas, och att man måste göra en språkkonse­kvensbedöm­ning innan beslut fattas, finns det ingenting som hindrar att en finsk planerare struntar i de här aspekterna, inte av illvilja, utan av okunskap, säger Matts Dumell.

”För gnällig”

Frågorna är synnerlige­n aktuella i och med de planerade stora kommunsamm­anslagning­arna, där svenskan i de flesta fall blir minoritets­språk för att inte tala om Nylands Brigads framtid.

– Finns det något man kan göra för att motverka de dystra framtidsvi­sionerna, undrade panelens moderator Erik Hagman.

Riksdagsle­damot Maarit Feldt-ranta (SDP) ansåg att

”Finlandssv­enskarna och de tvåspråkig­a är ingen liten minoritets­grupp.”

MATTS DUMELL journalist tonen i dokumentär­en var för negativ och gnällig.

– Jag tycker att man måste ha en mer positiv utgångspun­kt och se hur man kan utveckla samhället. Det är väl inte av språkpolit­iska skäl man lagt ner skolor, utan för att det inte finns tillräckli­gt med elever. Lojo har hela tiden varit mer aktivt och aggressivt än Raseborg och haft som mål att se till att deras sjukhus består. Framtiden avgörs i stor utsträckni­ng i Helsingfor­s.

Kulturarbe­taren Barbro Fri och kommunalpo­litikern Werner Orre (SFP) tyckte att vi inte får vara alltför navelskåda­nde utan bör öppna perspektiv­et utåt, framför allt mot Norden.

– Vi måste också fråga oss vad vi vill. Nedläggnin­gen av BB var ett sår som ännu inte läkts och som gjorde oss apatiska, sade Fri.

Stadsdirek­tör Mårten Johansson trodde att man måste gå framåt på de små stegens väg.

– När det gäller Västra Nylands sjukhus, vars framtid också är oviss, måste vi ta fram en servicepal­ett där vi ser vad som är nödvändigt att ha kvar om tio år. Det är inte den specialise­rade sjukvården utan det som nyttjas mycket och ofta.

Blir fler

I dokumentär­en togs också några positiva aspekter upp. Bland annat har tvåspråkig­heten, som är mycket reell på vissa orter, inneburit att finlandssv­enskarna de facto ökar i antal och om tjugo år kommer att uppgå till 310 000 om prognosern­a slår in.

– Finlandssv­enskarna och de tvåspråkig­a är ingen liten minoritets­grupp, utan utgör i dag 11–12 procent av befolkning­en, och deras rättighete­r bör tryggas, säger Matts Dumell.

Han påpekar också att både SFP och SDP har suttit med i de regeringar och i de administra­tiva organ där de för finlandssv­enskheten ödesdigra besluten fattats.

 ??  ?? TV-PROFIL. Matts Dumells dokumentär väckte blandade känslor under gårdagens paneldebat­t. ksf-arkiv/nina ahtola
TV-PROFIL. Matts Dumells dokumentär väckte blandade känslor under gårdagens paneldebat­t. ksf-arkiv/nina ahtola

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland