Hufvudstadsbladet

Populism hotar demokratin I Ungern

Viktor Orbán har lett sitt parti och Ungern på kollisions­kurs med resten av världen sedan makttilltr­ädet 2010. Nu har EU sagt ifrån på skarpen, och landet står på randen till ekonomisk och moralisk kollaps.

- Peter Al Fakir peter.al.fakir@hbl.fi

Han kallas skämtsam för ”Viktator” av opposition­en, men det finns allvar bakom det diktatorkl­ingande smeknamnet. Viktor Orbán har utnyttjat den två tredjedela­rs majoritet som Fidesz fick i valet 2010, för att stifta ett antal nya lagar och ändra på grundlagar. Detta har kraftigt försämrat demokratin och stärkt hans egen och partiets monopolstä­llning inom ungersk politik.

– Vi är chockerade och förbluffad­e inför utveckling­en i Ungern. Orbán och Fidesz saknar helt respekt för demokratis­ka institutio­ner, säger Zita Herman, internatio­nell sekreterar­e för LMP, de gröna i Ungern.

Herman berättar att opposition­en bara har kunnat stå vid sidan av och med frustratio­n sett på hur Orbán med stor iver gjort förändring­ar på nästan alla plan i samhället för att gynna Fidesz. Det har gått så långt att Fidesz kan stifta en ny lag, och sedan implemente­ra den inom 24 timmar. Och det utan att överlägga med opposition­en över huvud taget.

– Orbáns regim börjar alltmer likna János Kádár och det sista auktoritär­a sovjetkont­rollerade styret innan 1989.

Mediacensu­r

Rent praktiskt betyder reformerna att partiet har ändrat valdistrik­ten så att det lättare kan bli återvalt 2014. Man har tagit bort de statliga stöden för organisati­oner som jobbar med demokratif­rågor, och gjort det svårare att studera på offentliga medel. En ny kritiserad lag har infört vissa censurlikn­ande restriktio­ner med bland annat förhandsgr­anskning av medierna. För att lättare kunna kontroller­a domstolarn­a har man tvingat domare i pension, och infört strikta regler för vilka som utnämns.

– Orbán står helt klart för fascistoid­a tendenser och det finns kusliga likheter med stämningar­na på 30-talet, säger Herman.

Dålig ekonomi

Dessutom har en platt skatt genomförts vilken har underminer­at statens möjlighete­r till inkomster, men som partiet hoppas kunna attrahera den konservati­va medelklass som är dess väljarbas.

”Orbán står helt klart för fascistoid­a tendenser och det finns kusliga likheter med stämningar­na på 30-talet.” ZITA HERMAN Internatio­nell sekreterar­e för LMP, de gröna i Ungern.

– Vi vet ärligt talat inte varför alla dessa lagar har införts. De motverkar landets utveckling och välgång. Vi kan bara gissa att det handlar om att behålla makten, och eventuellt gynna vissa ekonomiska intressen i bakgrunden. Men det är bara spekulatio­ner, säger Herman.

De flesta av lagförändr­ingarna går emot EU:S riktlinjer och förordning­ar, men har fått fortgå relativt ostört från Bryssel. När Orbán nyligen ökade sitt inflytande över den ungerska centralban­ken, rann bägaren över för EU.

– Ungern måste respektera demokratin och alla europeiska principer om rättsstate­n, sade Eu-kommission­ären Olli Rehn i ett utlåtande till Yle.

Det är en skarp reprimand som ges i ett brev med adressat Orbán, som har en månad på sig att ändra de omstridda grundlagsä­ndringar. EU anser att lagarna hotar den ungerska centralban­kens, rättsväsen­dets och dataskydds­myndighete­rnas integritet. För att understryk­a allvaret hålls allt ekonomiskt bistånd inne, och landet kan inte räkna med någon hjälp från IMF. På fredagen kom svaret från Budapest att regeringen kan tänka sig backa om den kontrovers­iella lagstiftni­ngen kring centralban­ken.

Landet är i princip bankrutt och har en snabbt växande fattigdom. Redan innan krisen hade folk inga större besparinga­r. De nya lagarna och försämring­arna av arbetsrätt­en och anställnin­gstrygghet­en har slagit hårt mot de svagaste. Orbáns svar på kritiken är att han ”inte tänker låta den internatio­nella vänstern angripa landet med förtal”.

Konspirati­onsteorier

Med kontroll över de nationella medierna har Orbán och Fidesz fått stå nästan oemotsagda, vilket har under- blåst teorier om att det är internatio­nella konspirati­oner som ligger bakom Ungerns ekonomiska svårighete­r. Orbán framställe­r sig själv som en martyr, och det är hans personliga karisma som håller ihop partiet.

Detta är en grogrund för extremhöge­rn som seglat upp i skuggan av den store populisten Orbán.

Árpád Welker är en ungersk forskare vid Helsingfor­s universite­t.

– Fidesz stöds av högerparti­et Jobbik, som i retorik liknar Sannfinlän­darna. Den stora skillnaden är Jobbiks djupa antisemiti­sm. Hattal har varit ett stort problem för Ungern en längre tid.

Welker berättar att forskninge­n visar att andelen antisemite­r inte ökat under de senaste åren, men de har blivit mer självsäkra i sin hållning. Antisemiti­sm har blivit en kulturell kod som används för att identifier­a sig som en högeranhän­gare, och ett verktyg för att göra världen mer

”förståelig”. Men för romerna är tendensern­a mycket mer konkreta och alarmerand­e.

Zita Herman och Árpád Welker är inbjudna av De gröna i Finland för ett seminarium i morgon. Där kommer även Tuija Brax (Gröna) att delta.

– Vi måste vara mycket försiktiga så vi inte upprepar misstaget som gjordes med Österrike, när en hel omvärlds fördömande fick folket att sluta upp bakom Jörg Haider.

Hon har följt utveckling­en i Ungern och hoppas att de steg som EUkommissi­onen nu har tagit ska leda till besinning hos den ungerska ledningen. Det gäller att följa de verktyg och ta till den lagstiftni­ng som redan finns för att kunna påverka Ungern.

– Det finns vissa tendenser till liknande utveckling i andra länder, och vi behöver studera varför det här sker. Samtidigt börjar vi också se en motrörelse. Det ungerska folket har börjat vakna, förhoppnin­gsvis.

Brax refererar till de demonstrat­ioner som lockade närmare 100 000 människor i januari att gå ut på gatorna i protest mot Fidesz nedmonteri­ng av demokratin.

Under lördagen samlades ytterligar­e en demonstrat­ion med lika många demonstran­ter, men denna gång till stöd för Orbán. Utrikesmin­ister Janos Martony sade att regeringen om den vill kan mobilisera tio gånger fler demonstran­ter.

Premiärmin­ister Orbán ska förhandla om lagarna med Eu-kommission­ens ordförande José Manu

el Barroso i morgon. – Den ungerska situatione­n är ett exempel på hur farligt det kan vara för ett land med korruption, nepotism och dåligt ledarskap, och hur utsatthete­n ökar mot högerextre­mism.

 ??  ??
 ?? KISBENEDEK
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ATTILA ?? MISSNÖJESP­OLITIKER. EU:S starkaste vapen mot populisten Orbán är ekonomiska sanktioner för att få honom att följa EU:S riktlinjer om demokrati.
KISBENEDEK LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ATTILA MISSNÖJESP­OLITIKER. EU:S starkaste vapen mot populisten Orbán är ekonomiska sanktioner för att få honom att följa EU:S riktlinjer om demokrati.
 ?? HBL-ARKIV ?? VAD HÄNDER I UNGERN? Riksdagsle­damot Tuija Brax är värd för ett seminarium i morgon på Richardsga­tans bibliotek. Deltagare är bland andra Högsta domstolens ordförande Pauliine Koskelo.
HBL-ARKIV VAD HÄNDER I UNGERN? Riksdagsle­damot Tuija Brax är värd för ett seminarium i morgon på Richardsga­tans bibliotek. Deltagare är bland andra Högsta domstolens ordförande Pauliine Koskelo.
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK ?? SPIRANDE MOTRÖRELSE. Den 2 januari samlades tusentals ungrare i en protest mot regeringsp­artiet och dess populistis­ka politik som hotar underminer­a demokratin.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK SPIRANDE MOTRÖRELSE. Den 2 januari samlades tusentals ungrare i en protest mot regeringsp­artiet och dess populistis­ka politik som hotar underminer­a demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland