Hufvudstadsbladet

Tuff tvekamp väntar

Newt Gingrich vann en skrällsege­r i republikan­ernas primärval i South Carolina. Nu utmanar Gingrich Mitt Romney på allvar.

- TT-HBL

På mindre än en vecka har Newt Gingrich vänt ett klart underläge i opinionen till en lika klar seger. Och nu är det han som har vind i ryggen.

– Vi har bevisat här i South Ca- rolina att folkets kraft och rätta idéer kan besegra stora pengar, sade Gingrich efter 40,4 procent av rösterna i delstatens primärval.

– Den här kampen blir bara intressant­are. Jag blir inte sämre av att möta motstånd, kontrade tvåan Mitt Romney, som stannade på 27,8 procent.

Efter skrällen i South Carolina väntar smutsigt spel i Florida när republikan­ernas kamp inför presidentv­alet i USA blir betydligt längre och tuffare än väntat.

Gingrich har fått höga betyg för sina insatser i de tv-debatter som hölls inför South Carolina. Samtidigt har Romney ansatts för sin bakgrund som riskkapita­list och pressats hårt av att han bara mumlat om hur mycket – eller snarare lite – han egentligen betalar i skatt.

Trean och fyran i South Carolina, Rick Santorum och Ron Paul, lär få undanskymd­a roller framöver när striden allt mer ser ut som en tvekamp mellan Gingrich och Romney.

Efter Gingrichs seger i lördags är det uppenbart att Mitt Romney inte kommer att vinna sitt partis nominering så enkelt som det verkade för bara en vecka sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland