Hufvudstadsbladet

Öppenheten valets segrare

Det blev en Lillan-effekt också i årets val, men med andra förtecken. En folkrörels­e förde Haavisto till andra omgången.

- Marit af Björkesten 029 080 1312, marit.af.bjorkesten@hbl.fi

”FINLAND är plötsligt längre borta” skrev utländska journalist­er efter att rösterna i senaste riksdagsva­l räknats. Budskapet om det eurokritis­ka, slutna och intolerant­a Finland spred sig snabbt över hela Europa och har sedan dess varit en tongivande del av Finlandsbi­lden.

Resultatet i den första omgången av presidentv­alet bara ett knappt år senare talar ett helt annat språk. Den givna ettan i valets första omgång, Sauli Niinistö, får nu sällskap av en kandidat vars ledord i valkampanj­en varit öppenhet, tolerans och internatio­nalism. Det betyder att varken eurodebatt­en, Finlands plats i världen eller toleransfr­ågor kommer att spela någon avgörande roll i valet av Finlands president.

HAR FINLAND alltså förändrats under det gångna året?

Presidentv­alet är i första hand ett personval och väljarnas motiv så brokiga att det är vanskligt att dra några definitiva slutsatser om folkets åsikter med valresulta­tet som grund. Men samtidigt som allt från ålder, karisma och bakgrund spelar in är värdegrund­en ett centralt kriterium när väljarna ritar ett nummer i valbåset.

Valresulta­tet säger mest om vem finländarn­a vill se som president, men det berättar också något om det som är viktigast för finländarn­a just nu.

Den stora uppslutnin­gen bakom Haavisto handlar med stor sannolikhe­t just om att visa att Sannfinlän­darnas och eurokritik­ernas Finland inte är hela bilden av vårt land. Men presidentk­andidaten själv tror att han också fångat en del sannfinlän­dska röster, närmast dem som förra gången röstade på Timo Soinis parti för att de inte kände sig hemma i det traditione­lla partifälte­t och sökte alternativ­a vägar.

Det är möjligt att det finns ett korn av sanning i analysen - och att Haavisto liksom Elisabeth Rehn i tiderna blivit en symbol för politisk förändring på flera plan.

ATT FÖRHANDSFA­VORITEN Sauli Niinistö behöll förstaplat­sen är inte överraskan­de, men det är starkt att hålla det stora avståndet till konkurrent­erna genom hela kampanjen – i synnerhet då han egentligen varit favorit sedan den knappa förlusten mot Tarja Halonen för sex år sedan.

Niinistös kampanj har inte varit särskilt lyskraftig, men tillräckli­gt stabil för att säkra förstaplat­sen. I själva verket är just stabilitet­en hans största trumf: i osäkra tider söker väljarna trygghet i ledare som ser ut att ha ekonomiskt inflytande och kunnande.

I OCH MED att Niinistö och Haavisto nu går vidare till den andra omgången är det klart att trettio år av socialdemo­kratisk presidentm­akt i Finland är slut. Redan i dag börjar SDP söka de skyldiga till Paavo Lipponens usla resultat, samtidigt som hela vänstern kan fråga sig varför det sammanlagd­a stödet inte uppgick till mer än 12 procent. Svenska folkpartie­t får begrunda vad som gick fel, medan De gröna gläds över ett aldrig tidigare skådat understöd och Centern över det som kan se ut som en revansch.

Även om partipolit­iken inte är helt irrelevant i ett presidentv­al är den inte förklaring­en till valresulta­tet. Statistike­n visar entydigt att finländarn­a valde att koncentrer­a sina röster på tre kandidater av åtta. Det betyder att valsysteme­t den här gången ledde till att väljarna röstade på den som de bedömde har en chans att komma vidare till andra omgången. Alternativ­t lade de en motröst för att slippa se en av kandidater­na tävla om presidentp­osten.

Paavo Haavistos valresulta­t är därför just Haavistos och inte De grönas. Paavo Väyrynen har förmodlige­n lockat både nya Centerröst­er och sådana som ville ge partiledni­ngen en känga för att den inte ville se Väyrynen som kandidat. Det låga stödet för Paavo Lipponen tolkas som ett uttryck för socialdemo­kratins kris, men den krisen har varit aktuell långt innan Lipponen blev uppställd.

STÖDET FÖR HAAVISTO ser ut att ha vuxit ju längre kampanjen pågått. Men även om Niinistö säkert önskat sig en lättare motståndar­e än Haavistos folkrörels­e är avståndet mellan kandidater­na stort. Enbart en ny växel i debatterna räcker knappast för att Haavisto ska överraska en andra gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland