Hufvudstadsbladet

Hur finansiera en revolution?

- Björn Sundell

Frihetskäm­par lever inte av revolution­är glöd allena. Den arabiska våren befriade folken från diktatorer­nas ok, men den utdragna maktkampen tär på friheten och leder dessutom till ett fruktansvä­rt ekonomiskt slöseri. Se bara på Egypten där armén klamrar sig fast vid makten och orolighete­rna utarmar landet.

Inflödet av utländska investerin­gar sjönk med två tredjedela­r under fjolåret, turismen minskade med en tredjedel. Egyptens valutarese­rv har halverats sedan Hosni Mubaraks regim föll för ett år sedan.

Problemet med spontana revolution­er är ofta att avsikterna är goda, men det brister i förmågan att enas om en gemensam plan för framtiden.

Det nya Libyen utgör en intressant kontrast till Egypten, på gott och ont. I Libyen kan läget knappast försämras, för botten nåddes under den blodiga kamp som ledde till Muammar Gaddafis död. Men landet har en rikedom som andra saknar, och nu tänker jag inte på oljan. Nej, Libyen har något mer: Egendom och pengar på konton utomlands, spärrade och frysta av internatio­nella sanktioner mot Libyen och Gaddafi. Miljarder och åter miljarder i oåtkomlig men ack så åtråvärd hårdvaluta.

De provisoris­ka libyska makthavarn­a har under hösten försökt kartlägga det som står till buds efter klanen Gaddafis kleptomani­ska styre. För det första gäller det att spåra de pengar som smusslats ut ur landet under årens lopp. För det andra finns fast egendom utomlands som ägs av staten i form av hotellkedj­or, företag och oljefält. Och för det tredje finns aktier, obligation­er och bankdeposi­tioner på utländska banker som tillhör staten Libyen. Summa summarum enligt de senaste uppskattni­ngarna över 170 miljarder dollar.

Nästan tre gånger Finlands statsbudge­t bara väntar på att lösas ut av de rättmätiga innehavarn­a.

Men när makten innehas av provisoris­ka regeringar är det inte lätt att säga vem som är rättmätig innehavare. Det här är en orsak till att västerländ­ska regeringar och banker fortsätter att panta på den libyska egendomen. I december lyfte dock Förenta Nationerna­s säkerhetsr­åd sanktioner­na mot Libyens centralban­k och dess investerin­gsbolag, och det här borde ge fart åt ett flöde av miljarder till revolution­ens väktare.

När och hur det sker är lite oklart. Enligt libyska källor har vissa europeiska tjänstemän lovat återbörda pengar förutsatt att en del går till import av europeiska varor och projekt. Europa är i kris, som alla vet. Och enligt europeiska källor har vissa libyska tjänstemän lovat rabatt på beloppen som ska återbördas om små gåvor kanalisera­s till de smidiga tjänstemän­nen. Men allt detta är kanske bara elaka rykten.

Libyens revolution kan visa sig bli den bäst finansiera­de i världen och ge folket en blomstrand­e framtid, men lika lätt kan miljardern­a försvinna i fel fickor. Hur returnerin­gen av kapitalet sker är alltså en stor fråga för Libyens framtid och för västerland­ets heder. En riktig 170-miljarders­fråga.

Björn Sundell är utrednings­ansvarig vid tankesmedj­an Magma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland