Hufvudstadsbladet

Döm inte andra utgående från utseendet

- RASISM nathalie walk, abiturient dalsbruk

Jag vill tacka Rebecka Holm för hennes fina insändare (Hbl 17.1). Jag hoppas att hennes insändare har öppnat ögonen för många, det gjorde den för mig. Efter att ha surfat på nätet märkte jag att det kryllar av videor där framför allt unga människor beskriver hur de har blivit och hur de blir mobbade. De berättar om hur de blir kallade en massa saker, hur de blir knuffade, hur de blir slagna och sparkade av andra utan att de vet varför.

Vad har då dessa mobbare för orsak att göra något så hemskt mot en annan människa som dessutom med högsta sannolikhe­t kommer att bära med sig detta hela livet? Det är inte heller endast de som utför själva handlingen som är mobbare, men de som tittar på utan att göra något är lika skyldiga själv. Det räcker inte med att man endast förargar sig över att man såg eller hörde något elakt som någon sagt om en annan människa. I stället för att gå omkring och beklaga sig över det bör man gå emellan eller säga till.

Även om en mobbad senare i livet kanske mår bra tror jag att den personen ändå alltid någonstans i sin själ känner av mobbningen. De finns också de som inte får uppleva skedet ”senare i livet” för att de väljer att ta sitt liv på grund av mobbningen. Allt fler självmord begås och vad det beror på kan man bara spekulera om.

Mobbning är ett av de mest fruktansvä­rda fenomenen som finns och jag tycker att det är hemskt att försöka för- stå orsaken till dess existens. Alla är vi olika, det finns inte en enda människa som är till hundra procent lik den andra – varför straffa en annan människa för att den är sig själv?

Tänk hur tråkig världen skulle vara om vi alla skulle se likadana ut och bete oss likadant? Olika kulturer och personligh­eter bör uppmärksam­mas i ett positivt ljus redan från en tidig ålder så att man i framtiden kan få ett mer öppet och positivare samhälle.

Rebeckas insändare har hjälpt mig att öppna ögonen och se hur stort problem bland annat rasism och mobbning är i dagens värld och det har fått mig att bli ännu säkrare på mitt val av presidentk­andidat. Vi behöver en president som kan stå upp för vårt land och lyssna till allas röster, oberoende vems rösten är. Presidente­n måste också kunna motarbeta mobbning och rasism och få folket att förstå hur fel det är.

Dock är det inte endast presidente­n som ska stå upp utan vi måste alla öppna ögonen och inte hålla synfältet inom vissa ramar. Jag tycker att det är synd att det faktiskt är så som Holm skrev i sin insändare: ”ens första intryck tar alltid vägen genom pupillen.” Visst är det utseendet som människan uppmärksam­mar först, men i stället för att endast fokusera på hur människan ser ut tycker jag att man borde tänka på uttrycket ”döm inte boken enligt dess pärm”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland